Фото УНИАН

Будувати теплоелектростанції (ТЕС) у Криму буде структура «Ростеха» - інжинірингова компанія «Технопромекспорт», розповів «Ведомостям» співробітник однієї з енергокомпаній і підтвердила людина, близька до «Технопромекспорту».

Пропозиція побудувати енергоблоки на півострові компанія отримала від Міненерго, каже другий співрозмовник. Участь держкорпорації в цьому проекті узгоджено на зустрічі президента Володимира Путіна з гендиректором «Ростеха» Сергієм Чемезовим 13 серпня, стверджує співробітник енергокомпанії. Така зустріч готувалася, знає чиновник Міненерго. Він чув, що будувати кримські ТЕС буде «Технопромекспорт», але рішення на папері не бачив.

Читайте такожЄвропейські компанії хочуть побудувати вітрові електростанції в Одеській області

Відео дня

У бюджеті грошей на кримську генерацію немає, констатує співробітник міністерства, тому Міненерго довго шукало профільних інвесторів. У цій ролі чиновники пропонували виступити деяким російським енергетичним компаніям - перенести в Крим ще не побудовані енергоблоки, які все одно треба вводити в дію, щоб виконати обов'язкові інвестпрограми. Ці програми складалися ще за часів реформи РАО «ЄЕС Росії», виходили з завищених прогнозів зростання споживання, а тепер з'ясовується, що деяким регіонам нова потужність не потрібна, нагадує співрозмовник. Але енергокомпанії, за його словами, відмовилися переносити будівництва в Крим. Всі бояться міжнародних санкцій, пояснюють два чиновника, які вели переговори з енергокомпаніями. Не спрацювало навіть пропозиція Мінекономрозвитку збільшити норму прибутковості перенесеним в Крим проектами на 2-4%.

Читайте такожОкупаційна влада Криму хоче запровадити візи для іноземців (відео)

Повертати кредити і окупати проект «Технопромекспорт», ймовірно, за рахунок підприємств-енергоспоживачів з інших російських регіонів, говорить співрозмовник в Міненерго. Точна схема повернення інвестицій ще не затверджена, але, мабуть, для споживачів зросте плата за потужність, пояснює він.