Україна в серпні збільшила імпорт газу з Європи на 13% / Фото УНИАН

Україна, яка вже понад 2 місяці відключена «Газпромом» від поставок російського газу, в серпні 2014 року збільшила порівняно з попереднім місяцем імпорт природного газу з Європи на 13% - до 250 млн куб. м.

Про це свідчать дані операторів газотранспортних систем Польщі та Угорщини.

Зокрема, в серпні з Польщі було імпортовано близько 122 млн куб. м газу, з Угорщини – 128 млн куб. м.

Відео дня

Варто зазначити, що добові обсяги поставок газу з Угорщини, на відміну від Польщі, вже впродовж чотирьох місяців не досягають максимальної технічної можливості в 16 млн кубометрів природного газу. В серпні добові поставки палива з Угорщини в середньому становили 4 млн кубометрів.

Читайте такожУкраїна сподівається забезпечити 50% своїх потреб за рахунок поставок газу з ЄС

Довідка УНІАН. Україна розробляє реверсивні маршрути поставок газу з Угорщини, Польщі, Словаччини та Румунії. Відкриття всіх чотирьох маршрутів дозволить Україні збільшити щорічні поставки газу до 30 млрд куб. м. Найбільш перспективним маршрутом поставок газу в Україну є словацький.

З 16 серпня 2014 року відкрився так званий «малий реверс» природного газу з території Словаччини в Україну в тестовому режимі, а з вересня він повинен запрацювати на повну потужність. Проте «малий реверс» не дозволяє Україні скористатися словацьким маршрутом на повну потужність й повністю піти від газової залежності від «Газпрому». Таку можливість надає Україні так званий «великий реверс», проте його відкриття блокує «Газпром», який має відповідний контракт зі словацькою стороною.

Читайте такожТестове прокачування газу зі Словаччини до України завершилася успішно

«Газпром» із 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату поставок російського газу, знизивши подачу палива для українських споживачів до нуля.