ГТС и хранилища останутся в собственности Украины / Фото УНИАН

Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо реформування системи управління Єдиною газотранспортною системою України" (№ 4116а).

Як зазначається на сайті парламенту, закон повернуто із підписом від президента 8 вересня.

Як повідомляв УНІАН, 14 серпня 2014 року Верховна Рада ухвалила закон про реформування системи управління єдиною газотранспортною системою України, який має на увазі створення спеціальної компанії-оператора, де 49% акцій буде продано інвесторам із США і ЄС.

Відео дня

Представляючи законопроект, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк нагадав, що основні положення закону в тому, що ГТС та сховища залишаться на 100% у державній власності, конкурс на залучення інвесторів є публічним, а інвесторами можуть бути тільки сертифіковані компанії ЄС або США. Операторська компанія контролюється виключно державою – 51% належить державі, 49% належить ЄС чи США.

За словами Яценюка, законопроект - це інвестиції, а також інструмент зацікавленості ЄС у збільшенні транзиту газу і підтримки України, в тому числі у питанні реалізації проекту «Південний потік», який, за словами Яценюка, «будується виключно проти України».

Законом внесено зміни до законів «Про трубопровідний транспорт», «Про нафту і газ», «Про оренду державного та комунального майна», «Про засади функціонування ринку природного газу», які спрямовані на реформування Єдиної газотранспортної системи відповідно до взятих Україною зобов‘язань згідно з Договором про заснування Енергетичного співтовариства, зокрема щодо вимог Директиви 2009/73/ЄС Європейського парламенту та Ради стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу, та регламенту 715/2009 Європейського парламенту і Ради про умови доступу до мереж передачі природного газу.

Читайте такожУкраїна до кінця року підготує конкурс із залучення інвесторів до управління ГТС

За словами голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва, вартість української газотранспортної системи коливається в межах 25-35 млрд дол.

Міністерство енергетики і вугільної промисловості України розраховує до кінця 2014 року підготувати конкурс з продажу 49% акцій компанії-оператора української газотранспортної системи іноземним інвесторам.

Уряд планує провести велику конференцію, щоб обговорити питання про реформування української ГТС з провідними світовими енергетичними компаніями.