У газовому гіганті «Газпромі» заявляють, що взаємини з «Нафтогазом України» залежать «від вирішення питання погашення заборгованості».

Про це УНІАН повідомили в управлінні інформації за підсумками засідання ради директорів «Газпрому».

«Рада директорів розглянула інформацію про стан і перспективи взаємин ВАТ «Газпром» і господарюючих суб'єктів України в газовій сфері. Було відзначено, що заборгованість «Нафтогазу України» перед «Газпромом» за поставлений газ становить близько 5,3 млрд дол. У зв'язку з хронічними неплатежами «Нафтогаз України», в повній відповідності з діючим контрактом купівлі-продажу, переведено на систему передоплати. Перспективи взаємин компаній в цьому напрямі повністю залежать від вирішення питання погашення заборгованості», - говориться в повідомленні.

Відео дня

Також повідомляється, що окрема увага була приділена поставкам російського газу європейським споживачам через територію України в майбутньому осінньо-зимовому періоді. Учасники засідання відзначили, що надійність цих поставок може бути забезпечена лише за умови суворого виконання «Нафтогазом України» контракту на транзит.

Читайте такожРосія тестує на Польщі можливість газового шантажу Європи - аналітик

«Рада директорів доручила правлінню продовжити роботу в рамках укладених між «Газпромом» і «Нафтогазом України» контрактів про обсяги і умови транзиту природного газу через територію України і про купівлю-продаж природного газу, включаючи врегулювання заборгованості українською компанією за поставлений газ», - говориться в повідомленні.

Правлінню також доручено вжити заходів щодо мінімізації ризику зриву транзитних поставок газу європейським споживачам в осінньо-зимовий період 2014-2015 років.

Як повідомляв УНІАН, після зміни української влади в лютому цього року Росія ухвалила рішення анулювати всі досягнуті раніше газові домовленості. Тому з 1 квітня ціна на російський газ для України становить близько 480 дол. за тис. кубометрів.

Переговори про врегулювання цінового питання між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» тривали з травня, останній їх раунд відбувся в Києві 14-15 червня. Переговори закінчилися безрезультатно, і, як відзначив глава уряду України Арсеній Яценюк, всі запропоновані компроміси були свідомо відхилені російською стороною суто з політичних мотивів. На думку Яценюка, Росія вела переговори, маючи початкову установку не погоджуватися з жодною з пропозицій, тоді як Україна і ЄС мали чітко збудовану єдину позицію.

16 червня о 10-й годині ранку «Газпром», як і обіцяв, скоротив до нуля постачання газу для України, залишивши тільки обсяги прокачування для європейських споживачів. Крім того, Україна і Росія подали позови до Стокгольмського арбітражу: Україна – про встановлення справедливої ціни на газ при збереженні чинного контракту і про стягнення 6 млрд дол. як переплату в попередні періоди. Позовна вимога російської сторони – стягнення з України боргу за спожите паливо у розмірі 4,5 млрд дол.