REUTERS

Тристоронні переговори з розв’язання газового питання у форматі Україна-Росія-ЄС можуть відбутися за тиждень.

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам напередодні засідання уряду міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан.

«За тиждень», - сказав Продан.

Відео дня

Він відзначив, що на даний момент сторони узгоджують переговорні позиції, проте деталей пропозицій Продан не розкрив. Він також не сказав, де може відбутися зустріч. "Зараз пропозиції обговорюються і обробляються", - відзначив міністр.

Як повідомляв УНІАН, раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що тимчасове рішення, яке може бути досягнуте в рамках переговорів щодо поставок газу у форматі Україна-ЄС-Росія, має базуватися на спільній позиції, яку виробляють Україна і ЄС.

Читайте такожЯкщо переговори з РФ, проваляться Стокгольмський суд сам встановить тимчасову ціну на газ - прем'єрКрім того, глава уряду відзначав, що існує два варіанти тимчасового врегулювання газової проблеми, що виникла з вини Російської Федерації, - Стокгольмський арбітражний суд і підписання тимчасової угоди на поставки газу до остаточного вирішення питання арбітражним судом.

Попередні консультації між Україною і Євросоюзом відбулися в Брюсселі 2 жовтня.

Переговори про врегулювання цінового питання між НАК «Нафтогаз України» і «Газпромом» тривають з травня. 26 вересня на переговорах у Берліні Єврокомісія запропонувала Україні купити у російського «Газпрому» на умовах передоплати 5 млрд кубометрів природного газу за ціною 385 дол. за тис. куб. м для проходження осінньо-зимового періоду.

«Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату поставок російського газу, знизивши подачу палива для українських споживачів до нуля і залишивши лише обсяги прокачування для європейських споживачів. Цього ж дня «Нафтогаз України» подав позов до «Газпрому» в Арбітражний інститут при торговій палаті Стокгольма з метою, в першу чергу, встановлення справедливої та ринкової ціни на газ, який «Газпром» може поставляти до України. Крім перегляду ціни в позовній заяві «Нафтогазу» міститься вимога до «Газпрому» повернути 6 млрд дол., які українська компанія переплатила з 2010 року.