REUTERS

Національний банк України розширив можливості банків отримувати у нерезидентів "синтетичні" кредити в національній валюті, фактичної валютою яких є гривня, а всі платежі між кредитором і позичальником здійснюються в іноземній валюті.

Читайте такожВалютна лібералізація: українці зможуть вільно ввозити до країни більше 10 тисяч євро

Як повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №12, яка набирає чинності з 16 лютого, тепер банки зможуть отримувати такі кредити у будь-нерезидентів-кредиторів без реєстрації або індивідуальної ліцензії Національного банку, у той час як раніше такі кредити можна було залучати тільки у міжнародних фінансових організацій.

Відео дня

Нацбанк зазначив, що отримані кошти українські банки будуть використовувати для кредитування українських позичальників у гривні, при цьому валютний ризик буде нести нерезидент-кредитор.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк з 30 грудня 2017 року дозволив банкам видачу експортних валютних кредитів іноземним покупцям товарів українського походження, тоді як раніше українські банки могли видавати зовнішні валютні кредити тільки іноземним банкам-позичальникам.