Ілюстрація REUTERS

Україна продовжує отримувати податкові платежі з окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Читайте такожЄСПЛ відхилив позови жителів окупованого Донецьку проти України

Про це повідомила голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз під час щорічного публічного звіту.

Відео дня

«Податки платяться», - сказала Слюз, відповідаючи на відповідне запитання.

За її словами, вже третій рік поспіль отримані з окупованих територій кошти зараховуються на рахунки відповідних обласних військових адміністрацій.

Слюз повідомила, що торік Донецька область заплатила трохи більш як 1 млрд грн податків до державного та місцевих бюджетів, Луганська - дещо менше.

У той же час вона зазначила, що Автономна Республіка Крим і Севастополь податки до бюджетів України не сплачують, оскільки з березня 2014 року відрізані від системи електронних платежів Національного банку.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2017 року активісти і ветерани АТО організували торговельну блокаду неконтрольованих територій Донбасу, зокрема, перекривши залізничне вантажне сполучення. В уряді не раз закликали припинити блокаду через шкоду економіці України і неможливості поставок дефіцитного антрацитового вугілля, однак блокаду не було знято.

У відповідь на блокаду бойовики заявили про націоналізацію розміщених за лінією зіткнення всіх підприємств української юрисдикції, в тому числі підприємств фінансово-промислової групи СКМ Ріната Ахметова, після чого керівництво групи заявило про повну втрату контролю над цими структурами.

Президент України Петро Порошенко 16 березня 2017 року своїм указом ввів в дію рішення Ради національної безпеки і оборони про тимчасову заборону переміщення товарів, крім гуманітарних вантажів, через лінію розмежування в зоні АТО. В уряді оцінювали втрати економіки України від торговельної блокади ОРДЛО в 1% ВВП.

У березні 2014 року в результаті невизнаного світовим співтовариством референдуму в Автономній Республіці Крим Україна втратила півострів, оскільки Кремль включив його до складу Російської Федерації. З 7 серпня 2014 року Національний банк зобов'язав банки України призупинити здійснення всіх видів фінансових операцій у населених пунктах, які не контролюються українською владою.