У четвер Рада голосуватиме за нового голову Нацбанку / фото УНІАН

Фракції «Батьківщина» та «Опозиційний блок» не планують голосувати за призначення Якова Смолія на посаду голови Національного банку України, а фракція «Блок Петра Порошенка» проведе зустріч з кандидатом лише сьогодні.

Читайте такожГолова Нацбанку за рік заробив понад 15 мільйонів гривень

Як передає кореспондент УНІАН, про це керівники фракцій заявили під час брифінгів.

Відео дня

Так, співголова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко сказав, що Смолій не просив про зустріч. «На сьогодні позиція нашої фракції - не голосувати за призначення керівника Нацбанку», - заявив він та висловився також за необхідність звіту у Верховній Раді Валерії Гонтаревої, яка подала прохання про відставку.

У свою чергу голова фракції «Батьківщина» на брифінгу наголосила, що її політична сила також вимагає звіту Гонтаревої в парламенті, а також створення Тимчасової слідчої комісії щодо її діяльності. «Ми вимагаємо розслідування її діяльності і притягнення її до кримінальної відповідальності за руйнацію економіки - не тільки країни, не тільки реального сектору економіки, а ще й економічного життя кожної родини в Україні», - сказала вона.

Тимошенко заявила: «Наша команда не буде голосувати за нову кандидатуру, яку буде вносити президент на голову Національного банку і якою є пан Смолій».

За її словами, Смолій працював у команді Гонтаревої і також відповідальний за політику, яку проводив Нацбанк.

Як сказав голова фракції «Блок Петра Порошенка» Артур Герасимов, Смолій прийняв запрошення відвідати засідання фракції сьогодні о 17.00. «Ми приймаємо будь-яке рішення тільки після того, як поспілкуємося з кандидатом», - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 18 січня президент Петро Порошенко запропонував Верховній Раді звільнити з посади голови Нацбанку Гонтареву, яка подала прохання про відставку, і призначити на її місце Смолія, який нині виконує обов'язки голови НБУ.

Гонтарева після трирічного перебування на посаді подала главі держави прохання про відставку з 10 травня 2017 року та пішла у тривалу відпустку.

З 11 травня обов'язки голови Нацбанку виконує Смолій.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що 1 березня парламент вирішить питання призначення голови Національного банку України. За його словами, попередньо передбачено, що Гонтарева виступить у ВР зі звітом про свою роботу на посаді голови НБУ.

Раніше у Радикальній партії заявили, що не підтримують кандидатуру Смолія, а фракція «Самопоміч» рішення про підтримку чи непідтримку цієї кандидатури ухвалюватиме вже перед голосуванням.