REUTERS

Про це йдеться у постанові регулятора від 22 жовтня N668, текстом якої володіє УНІАН. 

«Випустити в межах планового на 2014 рік випуску і ввести в обіг банкноти зразка 2003 і наступних років випуску з підписом голови Національного банку України Гонтаревої В. А. та відображенням на них року випуску», - сказано в документі. 

Згідно з постановою, банкноти номіналом 200 гривень будуть випущені з 1 грудня, номіналом 1 гривня - з 22 грудня 2014 року. 

Відео дня

Також НБУ зобов'язав банки приймати від клієнтів банкноти номіналами 1 і 200 гривень зразків попередніх років випуску та їх видачу, крім видачі банкнот зразків до 2003 року, без обмежень. 

У супровідному листі до постанови регулятор звернув увагу, що нові банкноти мають однаковий розмір, дизайн та систему захисту з банкнотами відповідних номіналів зразків 2003 і наступних років випуску.

Читайте такожГонтарева сподівається повернути 3,9 млрд гривень з кримського сховища Нацбанку

Читайте такожпропонує почати стабілізацію гривні з реформування «Нафтогазу»

Як повідомляв УНІАН, у вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, внаслідок якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На даний час в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок та одна гривня. 

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення та зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг належить до виключної компетенції Національного банку України. 

За інформацією НБУ, регулятор не планує найближчим часом змінювати дизайн національної грошової одиниці України - гривні.