Смолій: призначення голови Нацбанку не пов'язано з програмою МВФ / фото УНІАН

Призначення голови Національного банку України не пов'язане з діючою програмою Міжнародного валютного фонду.

Читайте такожУ Нацбанку пояснили, навіщо Україні потрібні гроші МВФ

Про це заявив виконувач обов'язків голови НБУ Яків Смолій під час брифінгу.

Відео дня

«Призначення голови Національного банку жодним чином не пов'язане з програмою МВФ», - сказав він.

Водночас, зазначив Смолій, міжнародні партнери регулярно озвучують своє бажання, щоб це питання було вирішене найближчим часом.

Питання звільнення з посади голови Національного банку Валерії Гонтаревої і призначення на цю посаду Якова Смолія, який з 11 травня 2017 року виконує обов'язки голови НБУ, було включено до сьогоднішнього порядку денного Верховної Ради.

Втім, голова парламенту Андрій Парубій, відкриваючи сесійне засідання Верховної Ради, повідомив, що депутати продовжують консультації з цього питання.

Президент Петро Порошенко 18 січня подав до парламенту, як того вимагає Конституція, пропозицію звільнити з посади голови Національного банку Гонтареву і призначити на її місце Смолія. Відповідні проекти постанов схвалено Комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності.

На підтримку кандидатури Смолія вже виступили парламентські фракції «Блок Петра Порошенка» і «Народний фронт». Також на його підтримку висловилися члени правління і Ради НБУ, представники бізнес-спільноти, включаючи Незалежну асоціацію банків України і Американську торговельну палату.

Діюча голова НБУ, яка після трирічного перебування на посаді подала президенту Петру Порошенку прохання про відставку з 10 травня 2017 року та пішла у тривалу відпустку, за вимогами законодавства, до звільнення повинна звітувати перед Верховною Радою. Сьогодні, 1 березня, Гонтарева в черговий раз підтвердила свою готовність виступити перед парламентаріями.