фото УНІАН

Національний банк України з 1 липня припиняє карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок з введенням правил округлення загальної суми покупки для спрощення готівкових розрахунків.

Читайте такожГривня йде в метал: Нацбанк розповів, коли паперові гроші замінять монетами (інфографіка)

Про це повідомив виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій в ході брифінгу.

"Національний банк України припиняє карбувати монети номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Разом з тим всі ці номінали розмінних монет і далі залишатимуться в обігу", - сказав Смолій.

Він пояснив, що регулятор надалі не буде поповнювати готівковий обіг новими монетами зазначених номіналів, однак вони продовжать виконувати функцію засобу платежу.

Для спрощення розрахунків готівкою Нацбанк встановив правила округлення загальної суми покупки, згідно з яким сума від 1 до 4 копійок округляється у бік зменшення, а сума від 5 до 9 копійок - у бік збільшення.

"Реалізація цієї ініціативи не призведе до подорожчання товарів і послуг. Введення правил округлення не вплине на інфляцію як безпосередньо, так і опосередковано, оскільки мова йде про правила округлення всіх товарів у чеку, а не про ціни на окремі товари", - зазначив Смолій.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у листопаді 2017 року оприлюднив для громадського обговорення проект рішення, яким запропонував припинити карбування монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, округляючи загальну суму покупки за готівку за відсутності монет у покупця і продавця.

За оцінками НБУ, запровадження механізму округлення з припиненням карбування монет дрібних номіналів дасть змогу регулятору економити близько 91 млн грн на рік на випуск і транспортування монет.

У вересні 1996 року в Україні було проведено грошову реформу, внаслідок якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. Нині в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Згідно з чинним законодавством, виготовлення і зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг належить до виключної компетенції Національного банку України.