В Україні з'являться нові монети / фото УНІАН

Національний банк України презентував монети номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень, які згодом замінять банкноти відповідних номіналів.

Читайте такожУ Нацбанку повідомили, коли припинять випуск дрібних монет

Виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій під час брифінгу зазначив, що нові монети будуть вводитися в обіг поетапно.

Відео дня

«З 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 та 2 гривні», - сказав Смолій.

За його словами, монети номінальною вартістю 5 та 10 гривень будуть вводитися в обіг в 2019-2020 роках.

Смолій підкреслив, що українці зможуть розраховуватися одночасно монетами і банкнотами необмежений період часу, оскільки вилучати банкноти з обігу регулятор не буде, але припинить їх випуск.

За словами Смолія, заміна банкнот в обігу за номіналами 1, 2, 5 і 10 гривень на монети відповідних номіналів дозволить державі заощадити близько 1 млрд гривень.

«Тривалість життя монет значно вища за тривалість життя банкнот. Монети перебувають в обігу близько 20 років, а банкноти номіналами 1, 2, 5 та 10 гривень можуть в середньому близько одного року», - сказав Смолій.

За інформацією НБУ, щорічно з обігу вилучається близько 800 млн штук зношених банкнот усіх номіналів, більш як 40% з яких - банкноти низьких номіналів від 1 до 10 гривень.

За оцінками регулятора, заміна банкнот низьких номіналів на монети наблизить Україну до практики Європейського Союзу, де використовуються монети номіналом 1 і 2 євро.

Також в НБУ повідомили, що таку заміну свого часу успішно провели Угорщина, Чехія, Данія, Японія, Канада, Велика Британія, Австралія.

Під час презентації було представлено нові монети сріблястого кольору, невеликі і легкі за вагою. На реверсі монети номінальною вартістю 1 гривня зображений портрет князя Володимира Великого, 2 гривні - князя Ярослава Мудрого, 5 гривень - гетьмана Богдана Хмельницького, 10 гривень - гетьмана Івана Мазепи. На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України.

Довідка УНІАН. У вересні 1996 року в Україні було проведено грошову реформу, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На сьогодні в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 гривня.

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення і зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак і дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виняткової компетенції Національного банку України.