Ілюстрація REUTERS

Міністерство фінансів України виступає за введення податку на виведений капітал з 2019 року як заміну податку на прибуток за умови ухвалення трирічної бюджетної резолюції, яка дасть змогу компенсувати втрати бюджету на 25 млрд грн.

Читайте такожПорошенко проти скасування третьої групи єдиного податку

Про це заявив міністр фінансів Олександр Данилюк на брифінгу в Києві.

Відео дня

«Я не можу дозволити, щоб зараз, у цей відповідальний рік, ми ухвалювали економічно й фінансово важливі рішення під тиском передвиборчої риторики. Це безвідповідально... Ми плануємо впровадити цю систему (заміну податку на прибуток податком на виведений капітал - УНІАН) з наступного року. Це однозначно», - сказав міністр.

За словами керівника Мінфіну, міністерство підтримає впровадження податку на виведений капітал винятково в пакеті з бюджетною резолюцією, яка врахує скорочення державних витрат, що відповідають втратам бюджету на рівні 25 млрд грн.

«Резолюція зараз розробляється. Ми розраховуємо, що її буде ухвалено парламентом у червні місяці разом із законом про виведений капітал. Я вважаю, що це абсолютно правильна позиція. Будь-які інші кроки Мінфіном підтримані не будуть», - зазначив Данилюк.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко запропонував бізнесу компроміси щодо введення податку на виведений капітал і заявив про намір повторно винести законопроект на розгляд Національною радою реформ. За його словами, заміна податку на прибуток новим податком на виведений капітал дасть змогу посилити економічне зростання і ліквідувати корупційні схеми в адмініструванні податків.

У жовтні минулого року Кабінет міністрів підтримав законопроект про впровадження податку на виведений капітал і направив його на розгляд Національній раді реформ.

За словами міністра фінансів Олександра Данилюка, законопроект передбачає, що базою оподаткування для підприємств буде не прибуток, з якої стягується податок, а дивіденди та прирівняні до дивідендів доходи, такі як роялті і відсотки. Пропонується дивіденди оподатковувати за пільговою ставкою 15%, а прирівняні до дивідендів платежі - за ставкою 20% річних.

Більшість українських бізнес-асоціацій висловило підтримку законопроекту.

МВФ виступив проти законопроекту в разі його ухвалення без компенсації втрат бюджету.