Ілюстрація REUTERS

В Україні 2% політично пов'язаних фірм, які визначаються за критерієм наявності хоча б однієї політично впливової особи у структурі власності або керівництва, контролюють 20% обігу і чверть активів усіх вітчизняних компаній.

Читайте такожКорупція та тіньова економіка "вимивають" гроші з України – звіт Ради Європи

Про це повідомила директор Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахконен у колонці, опублікованій "Економічною правдою".

Відео дня

«Наша команда поставила запитання: які масштаби політичних зв'язків серед українських фірм? Чи пов'язані ці політичні зв'язки з різними результатами пов'язаних фірм?... В Україні політично пов'язаними є 2% фірм, але вони контролюють 20% загального обігу та більше чверті всіх активів українських компаній. Ці цифри залишаються стабільними протягом тривалого часу», - зазначила Кахконен.

За її словами, політично пов'язані фірми зосереджені в гірничодобувій, енергетичній і транспортній галузях, де на них припадає понад 40% обігу і більше половини всіх активів.

«Аналіз відшкодування ПДВ з 2016 року по березень 2017 року показав, що політично пов'язана фірма перевіряється аудиторами на 61% менше, ніж непов'язана», - підкреслила представник СБ.

Також Кахконен зазначила, що політично пов'язані фірми менш продуктивні. І хоча причинно-наслідковий зв'язок між політичною зв'язаністю і низькою продуктивністю точно встановити не вдалося, підвищення продуктивності таких фірм могло б прискорити зростання економіки на 1-2%, додала вона.

«Наш аналіз показав, що, незважаючи на чітку економічну вартість «кумівського капіталізму», остаточний успіх економічних реформ в Україні великою мірою залежатиме від подолання опору зацікавлених кіл будь-яким зусиллям зі створення правової системи і норм», - підкреслила Кахконен.

За її словами, незалежний антикорупційний суд повинен стати наступним логічним завершенням формування антикорупційної прокуратури, як це передбачено чинним законодавством України.

«Відповідальна та активна громадянська позиція - кращий підхід до розриву зачарованого кола «кумівського капіталізму»», - зазначила представник СБ.

Як повідомляв УНІАН, згідно з даними опитування Dragon Capital, Європейської Бізнес Асоціації та Центру економічних стратегій, основними бар'єрами для залучення капіталу в Україну іноземні інвестори в 2017 вважали корупцію і недовіру до судової системи.

За словами голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника, масштаб корупції на українських державних підприємствах «не описати ніякими словами» і він є основним джерелом політичної корупції - фінансування фракцій та партій парламенту, лобіюють свої інтереси. НАБУ станом на початок листопада минулого року розслідувало 49 справ про корупцію на державних підприємствах на загальну суму 20 млрд грн.

Міжнародні партнери України, включаючи МВФ і Світовий банк, наполягають на необхідності створення в Україні незалежного антикорупційного суду, призначення суддів в якому буде відбуватися за активної участі міжнародних експертів.