Данилюк: Податки треба платити там, де заробляються гроші / Фото УНІАН

Підписана міністром фінансів Олександром Данилюком на початку цього тижня Конвенція про уникнення подвійного оподаткування між Україною та Голландією дозволить закрити схеми оптимізації податків для українських компаній «Кернел», ДТЕК, «Рошен» і «Метінвест».

Про це в ході брифінгу повідомив сам міністр фінансів Олександр Данилюк.

За словами міністра, Голландія входить в ТОП-3 країн, які виводяться гроші з України без сплати податків.

Відео дня

Читайте такожМайже дві третини експортних операцій в Україні проходять через офшори - ДФС«Простими словами, ми закрили можливості для оптимізації податків для таких компаній як «Кернел», ДТЕК, «Рошен» і «Метінвест»... Податки треба платити там, де заробляються гроші», - сказав міністр.

За словами міністра, здійснення цієї ініціативи принесе держбюджету, за попередніми розрахунками, понад 300 млн грн в рік.

Як повідомляв УНІАН, 12 березня Міністерства фінансів України та Королівства Нідерландів підписали протокол про зміни в Конвенції між країнами про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи і майно.

Протокол передбачає оподаткування дивідендів за ставкою 5%, якщо фактичним власником дивідендів є компанія – власник не менше 20% капіталу компанії, а також збільшення ставки оподаткування відсотків з 2% до 5% ставку оподаткування роялті на рівні 5% і 10%

За даними ГФС, в 2017 році група ДТЕК Ріната Ахметова сплатила 18 млрд. грн податків, а його металургійна компанія «Метінвест» 13,8 млрд. грн.

Кондитерська корпорація ROSHEN в 2017 році сплатила 1,6 млрд грн податків і зборів. Це трохи більше, ніж футбольний клуб «Шахтар» Ріната Ахметова.