"Антонов" хоче обійти санкції проти РФ, відкриттям сервісного центру в Білорусі / фото УНІАН

ДП "Антонов" не може налагодити серійний випуск літаків без санкційних російських комплектуючих, частка яких раніше становила 50%. Тому "Антонов" і Мінський завод цивільної авіації №407 (МЗЦА) ведуть закриті переговори про створення сервісного центру в Мінську.

У Білорусі планується продовжувати льотну придатність, ресурс літаків АН, проводити сервісне обслуговування, ремонт і складання літаків сімейства Ан-148/158, повідомляє Liga.net. Згідно з протоколом переговорів між підприємствами, копія якого є в розпорядженні видання, в рамках співпраці розглядається можливість використання російських комплектуючих, у тому числі і санкційних.

Читайте такожСаудівська Аравія почне будувати завод зі збірання Ан-132 наступного року - "Антонов"

Відео дня

Як повідомляє видання, у довідці про виробництво Ан-148/Ан-158 говориться, що імпортозаміщення російських комплектуючих, яке компанія проводить з 2015 року, не допомагає запустити серійне виробництво. При цьому там вказується, що "значно швидше може бути організований випуск літака до попередньої конфігурації без імпортозаміщення на базі політично і юридично нейтрального підприємства на території, яка не перебуває під санкціями".

У прес-службі ДП "Антонов" підтвердили факт переговорів, але відмовилася коментувати подробиці проекту, оскільки остаточне рішення щодо його реалізації ще не прийнято. Зокрема, у компанії не змогли відповісти, чи можна розглядати цей проект як спробу уникнути санкційних обмежень в частині співпраці з Росією.