Фото УНИАН

Таку думку висловили журналістам представники найбільших банків під час круглого столу в Києві про останні нововведення НБУ на валютному ринку.

«Ми повинні радіти, що Національний банк прийняв таке рішення (про проведення аукціонів для визначення рівноважного курсу і скасування обмежень з імпорту - УНІАН), це обов'язково дасть позитивний результат... Вже є охочі повертатися зі своєю валютною пропозицією у легальне поле. Пройде день, або тиждень, і це обов'язково станеться. І на гривню чекає зміцнення», - сказав голова ради Незалежної асоціації банків України (НАБУ) Роман Шпек.

Читайте такожГривня закрила міжбанк на позначці 14,60 за долар

Відео дня

Водночас, він зазначив, що наївно очікувати зміцнення гривні лише за рахунок торгів на міжбанківському валютному ринку, тоді як в усьому світі долар дорожчає. Стійкість гривні, як пояснив банкір, крім обсягу торгів на міжбанку і золотовалютних резервів, залежить від темпів зростання експорту та конкурентоспроможності продукції.

«Навіть 500 млрд золотовалютних резервів не дають росіянам можливості утримувати сильним рубль, коли є недовіра до економічних і політичних процесів, що відбуваються в Росії. Не лише резервами міцна валюта, а станом економіки, підприємницьким та інвестиційним кліматом», - додав банкір.

Як зазначив присутній на круглому столі голова правління «Укргазбанку» Сергій Мамедов, валютний курс повинен визначатися попитом і пропозицією на ринку, оскільки штучне заниження курсу відбиває бажання в експортерів завозити валюту до країни, що створює її дефіцит.

Читайте такожНацбанк відмовився рятувати падаючу гривню - економіст

«Національний банк зобов'язаний і має всі інструменти для управління валютним ринком. І ці торги, які він проводить, дають можливість прибирати ситуативну спекулятивну складову. Як показав сьогоднішній аукціон, у найближчі дні збережеться тенденція зростання, але наступним етапом буде оптимізація курсу на тій величині, яка дозволить експортерам заводити валюту в країну. Оскільки під час збільшення курсу падає попит на валюту з боку імпортерів, ми повинні знайти золоту середину», - сказав банкір.

Мамедов наголосив, що крім регулювання валютного ринку, необхідно проводити економічні перетворення для стимулювання експорту і зростання інвестицій в Україну, і в результаті зростання надходжень валюти у країну знизить тиск на валютний курс.

За словами заступника голови правління «Сітібанку» Владислава Сочинського, ситуація на валютному ринку у жовтні змусила НБУ, по суті, адміністративно обмежити курс до рівня 12,95 грн/дол., що дозволило уникнути неконтрольованої девальвації.

Читайте такожНацбанк за два дні знизив офіційний курс до долара на гривню

«Рано говорити, що буде завтра. Очевидно, тенденцію ми вже чітко бачимо. Але не виключено що наступного тижня цей курс, який підштовхується вгору банками, які беруть участь в аукціонах, вийде на той рівень, коли клієнти-експортери почнуть заводити валюту у країну і продавати... Сьогодні ми піднялися на півгривні, вчора - на півгривні. Я не думаю, що завтра буде такий темп, і не виключаю можливості, що вже наступного тижня настане день, коли курс аукціону стане нижче від попереднього», - сказав він.

Банкір назвав аукціони НБУ обережним пошуком рівня, на якому мають торгуватися гривня/долар.

У свою чергу, президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров зазначив, що всі тенденції в Україні поки що ведуть до ослаблення гривні, але водночас прогнози деяких аналітиків про майбутню «катастрофічну» девальвацію до рівня 30-40 грн/дол. мають радше політичний характер.

Читайте такожГривня може впасти до 18 грн за долар - аналітик

«Ми визначили три можливі сценарії. Найбільш малоймовірний сценарій - це 11,8, про який говорило Міністерство фінансів. Середня ймовірність - від 12,5 до 15, і поки курс перебуває у цьому коридорі, як офіційний міжбанківський, так і курс чорного ринку. І важкий сценарій, песимістичний, який пов'язаний більше з політичними моментами, це курси від 15 до 18», - сказав він.

Експерт наголосив, що курс на рівні 18-20 гривень за долар уже буде структурно руйнувати економіку України, порушуючи співвідношення між експортом та імпортом, і такого курсу українська влада допустити не повинна.

Раніше УНІАН повідомляв, що Нацбанк за два дні знизив офіційний курс до долара на гривню.

Також повідомлялося, що Нацбанк від 5 листопада ввів практику щоденних валютних аукціонів невеликих обсягів за голландською схемою, щоб знайти нормальний рівноважний рівень курсу або стабілізувати курс на нинішньому рівні.

За результатами двох аукціонів 5 і 6 листопада відбулося коригування курсів у бік зниження гривні до до 13,97/14,35 грн / дол., і слідом Нацбанк оновив історичний мінімум офіційного курсу гривні на рівні 13,955672 грн/дол.

На думку банкірів, економічна складова валютного курсу перебуває в межах 13,5-14 грн / дол., а далі курс як барометр відображає очікування щодо можливої ескалації конфлікту на сході України.