Ілюстрація REUTERS

Україна, виходячи з результатів перевірки міжнародних експертів Moneyval, не потрапляє в «чорні» списки країн, які відмивають гроші та фінансують тероризм, в той час як є європейські країни, які ризикують потрапити в цей список.

Читайте такожУкраїна виключила п'ять країн зі списку офшорів

Про це повідомив журналістам директор Департаменту фінансового моніторингу Національного банку України Ігор Береза.

Відео дня

За його словами, за результатами перевірки Спеціального комітету експертів Ради Європи з взаємної оцінки заходів боротьби з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму Moneyval, є європейські країни, які можуть скоро потрапити в санкційні списки Міжнародної групи з розробки фінансових заходів боротьби з «відмиванням» грошей FATF.

«Якщо за результатами першого та другого раунду перевірки Україна потрапляла в ці списки, то зараз мова не йде про включення нашої країни в якісь списки», - сказав Береза.

При цьому він підкреслив, що перевірка охоплювала всі сектори економіки і всі державні структури, і міжнародні експерти особливо відзначили зусилля банківського сектора України в напрямку боротьби з відмиванням грошей.

Довідка УНІАН. Moneyval - головний європейський арбітр з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму, який проводить оцінки держав в частині всіх відповідних міжнародних стандартів у правовій, фінансовій та правоохоронній сферах. Україна є членом Moneyval з 1997 року.