Ілюстрація REUTERS

Керівництво банку «Траст» протягом 2010 - 2016 років дотримувалося незбалансованої агресивної кредитної політики, що призвело до втрати ліквідності та неплатоспроможності фінустанови.

Читайте такожФонд гарантування продовжив ліквідацію трьох банків ще на рік

Як повідомляється на сайті Фонду гарантування вкладів фізосіб, який на даний час здійснює ліквідацію банку «Траст», у період визнання фінустанови неплатоспроможною на її балансі обліковувалися активи на 759,5 млн грн, проте їх оцінна вартість виявилася в 2,7 раза нижчою.

Відео дня

Фонд зазначив, що 70% активів банку представлені кредитами, більшість з яких низької якості обслуговування через видачу коштів без належної оцінки платоспроможності позичальників.

У той же час, понад 7 тисяч кредитних договорів на 140 млн грн укладені з жителями окупованих Донецької та Луганської областей, повернути які в примусовому порядку на даний момент неможливо.

Крім того, передане банку в заставу рухоме майно практично відразу після отримання кредитних коштів незаконно відчужувалося позичальниками на користь третіх осіб.

Також для виведення активів з банку напередодні його банкрутства керівництво фінустанови укладало нікчемні правочини про відступлення прав вимоги за кредитами і договори з рядом суб'єктів господарювання про надання послуг з оплатою без первинних документів.

Фонд зазначив, що передав до правоохоронних органів 6 заяв про вчинення кримінальних правопорушень на суму 13,2 млн грн, і наразі триває досудове розслідування.

Також повідомляється, що Фонд виплатив гарантоване відшкодування вкладникам банку на 533,3 млн грн і погасив вимоги кредиторів на 198,3 млн грн з 666,8 млн грн акцептованих вимог.

Як повідомляв УНІАН, Фонд гарантування почав процедуру ліквідації банку «Траст» у грудні 2016 року. Банк працював на ринку України з 2007 року. 79% його акцій належали співвласнику групи компаній EasyPay і АВК Володимиру Авраменку.