Президент України Петро Порошенко підтримує ініціативу щодо зниження граничної вартості допорогових державних закупівель товарів і послуг, при досягненні якої закупівля має здійснюватися в системі ProZorro, з 200 тис. до 50 тис. грн.

Про це повідомила прес-служба глави держави з посиланням на підсумки наради, на якій обговорювався законопроект "Про внесення змін до закону України "Про державні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України".

Читайте такожФонд гарантування вперше повністю розпродав банк через Prozorro

"Глава держави вважає за доцільне знизити вартість допорогових закупівель на товари і послуги з 200 до 50 тис. грн, водночас спростивши процедуру допорогових закупівель на незначні суми", - йдеться в повідомленні.

«У мене викликає обурення, коли один і той самий державний замовник за державні кошти робить закупівлю дев'яти договорів на суму 199 тис. грн (кожен - УНІАН). Яка мета? Дуже проста і одна - обійти ProZorro, обійти тендерні ефективні процедури і укласти угоду з кишеньковим постачальником. Тому головна мета цього законопроекту - зберегти всі позитивні напрацювання ProZorro і не дати нікому дискредитувати цю систему», - цитуються в повідомленні слова глави держави.

Порошенко зазначив, що проект змін до закону «Про державні закупівлі» вже практично готовий і має надійти до Верховної Ради наступного пленарного тижня.

Серед конкретних кроків, які пропонуються для поліпшення роботи системи електронних закупівель, Порошенко назвав підвищення відповідальності тих, хто планує брати участь у тендері, але не планує поставляти товар, маючи єдину мету - зірвати конкурс.

Як повідомляв УНІАН, Україна в 2017 році провела державні закупівлі в електронній системі Prozorro на суму 500,3 млрд грн, у той час як у 2016 році обсяг таких закупівель становив 273 млрд грн.

Система електронних держзакупівель Prozorro була поширена на всіх державних замовників з 1 серпня 2016 року при проведенні держзакупівель товарів вартістю понад 200 тис. грн і робіт понад 1,5 млн грн. За час своєї роботи система дала змогу заощадити більш як 46 млрд грн бюджетних коштів. Ключовим критерієм перемоги в тендері в рамках Prozorro є ціна, а економія державних коштів досягається за рахунок конкуренції за ринковим принципом.