Ілюстрація REUTERS

Українські банки готові об'єднатися проти недобросовісних позичальників для повернення проблемних кредитів.

Читайте такожНБУ спростив реструктуризацію боргів за банківськими кредитами

Про це заявила заступник глави Національного банку України Катерина Рожкова, виступаючи на міжнародній конференції, присвяченій ринку проблемних активів.

Відео дня

"За роки незалежності у нас так і не запрацювало консорціумне (за участю кількох банків) кредитування, на жаль, але можливо, запрацює консорціумний повернення кредитів. Сьогодні банки вже готові до спільної боротьби проти тих, хто не хоче вести жодних переговорів щодо реструктуризації", - сказала Рожкова.

За її словами, майже 70% "поганих" боргів концентрують 20% позичальників.

"Це достатньо відомі бізнес-групи, які сьогодні присутні на ринку і продовжують працювати, частково повертаються до списків "Форбс" і при цьому продовжують не обслуговувати свої кредитні борги в банківському секторі", - додала Рожкова.

Як повідомляв УНІАН, частка непрацюючих кредитів в українській банківській системі у березні зросла до 56,4% з 56,2% місяцем раніше. Обсяг таких кредитів на початок квітня становив 630 мільярдів гривень.

За оцінками НБУ, прогресу у вирішенні цієї проблеми в найближчі рік-півтора не буде без додаткових механізмів, включаючи прийняття закону про діяльність компаній з управління заборгованістю, впровадження практики використання даних кредитного реєстру НБУ при оцінці банками ризиків, запровадження нового законодавства про банкрутство та завершення судової реформи.