Ілюстрація REUTERS

Курс турецької ліри до долара США в понеділок знову впав до історичного мінімуму, сягнувши 4,55 ліри за долар.

Читайте такожТуреччина вивела з США свій золотий запас

Про це повідомляє Прайм.

Відео дня

"Останнє падіння курсу турецької національної валюти експерти пов'язують зі зміцненням долара на тлі заяви голови Мінфіну США Стівена Мнучіна, який підтвердив призупинення введення взаємних торгових мит з Китаєм. Міністр також зазначив значний прогрес у переговорах з питань торгівлі", - йдеться в повідомленні.

Минулого тижня різке падіння курсу турецької національної валюти відбулося після заяви президента країни Тайїпа Ердогана в інтерв'ю агентству Bloomberg про те, що в разі перемоги на президентських виборах 24 червня він має намір посилити контроль над економікою. На думку експертів, це посилило побоювання з приводу прагнення президента впливати на грошово-кредитну політику, що може ще сильніше збільшити інфляцію.

"За останні два місяці турецька ліра неодноразово оновлювала історичні мінімуми до долара і євро. З початку року вона знецінилася відносно цих валют на 16,5%. Експерти пов'язували це з ескалацією геополітичних ризиків у сусідній Сирії, високим рівнем інфляції і дефіциту платіжного балансу Туреччини", - підкреслює видання.