ru.wikipedia.org

Курс рубля продовжує зростати другий тиждень поспіль. Долар коштує менше 45 рублів, євро опускається нижче 55 рублів. Курс рубля продовжить зміцнюватися до кінця тижня, впевнені експерти: зростання цін на нафту і податковий період надають йому підтримку, повідомляє ТАСС.

За перші півтори години торгів на Московській біржі в понеділок долар опустився більш ніж на рубль до 44,3 рубля, а євро впав нижче 55 рублів. З урахуванням минулого тижня долар подешевшав вже на 2,8 рубля, а євро - на 4 рубля.

Обсяги торгів на валютній секції Московської біржі зросли до $5,7 млрд при середньому рівні минулого тижня в $3,6 млрд.

Відео дня

Читайте такожМіністр фінансів РФ оцінив втрати економіки через санкції та нафту у $140 млрд на рік

Крім попиту на рубль у рамках податкового періоду, аналітики відзначають загальне зростання попиту на валюти країн, що розвиваються, у зв'язку з пом'якшенням політики Центробанку Європи і Народного банку Китаю.

Індекс валют ринків, що розвиваються зміцнився щодо долара на 0,3-0,4%: бразильський реал зріс до долара на 2,27%, мексиканський песо на 0,25%, а південноафриканський ранд на 0,16%.

"ЄЦБ і Банк Китаю підтвердили намір стимулювати зростання, що знизило побоювання щодо ситуації в економіці", - зазначив аналітик БКС Марк Бредфорд.

Читайте такожУ РФ хочуть реанімувати короткострокові облігації, які в 1998 році загнали країну в дефолт

21 листопада глава ЄЦБ Маріо Драгі заявив про готовність регулятора розширити викуп активів у разі необхідності, а Народний банк Китаю оголосив у п'ятницю про зниження з 22 листопада процентних ставок вперше з 2012 року.

Поточне зростання рубля збігається з динамікою нафти. Вартість бареля Brent минулого тижня зросла з $77,5 до $81,5.

Котирування нафти зростають напередодні зустрічі міністрів країн-учасниць ОПЕК, яка відбудеться 27 листопада у Відні.

Читайте такожРосії через зростання військових витрат і санкції вже потрібна нафта не дешевша $115

На зустрічі може бути розглянуто питання про скорочення видобутку. Але серед міністрів немає єдиної думки. Саудівська Аравія з жовтня знижує ціни за азіатськими контрактами. На цьому тлі глава МЗС Венесуели Рафаель Рамірес оголосив, що країна підготувала пропозиції щодо запобігання подальшому зниженню цін і винесе їх на сесію ОПЕК. Постійним прихильником скорочення поставок і підтримки котирувань виступає й Іран. Можливість синхронізованого з ОПЕК зниження видобутку готова розглядати і Росія, яка не входить у картель.