Ілюстрація REUTERS

Україна зможе претендувати на нову програму з Міжнародним валютним фондом не раніше 2020 року у зв'язку з проведенням в 2019 році в нашій країні президентських і парламентських виборів.

Читайте такожУкраїна може позичити кошти на зовнішньому ринку без траншу МВФ – Смолій

Про це повідомив журналістам голова НБУ Яків Смолій.

Відео дня

"У період виборів МВФ нових програм не розглядає. Тому, наступного року нам не варто чекати нової програми. Я думаю, що це може бути 2020 рік, якщо буде така потреба", - сказав глава НБУ.

За його словами, нова програма продублює ті умови, які Україна не виконала в рамках діючої програми. "Я вважаю, що так. Потрібно повернутися до перегляду тих зобов'язань, які Україна брала на себе", - додав Смолій.

При цьому він підкреслив, що виконання цих умов важливо не для отримання траншів МВФ. "Без цих реформ неможливе подальше економічне зростання", - пояснив голова НБУ.

Довідка УНІАН. Поточна програма України і МВФ обсягом 17,5 мільярда доларів, з яких Україна отримала 8,7 мільярда доларів, закінчується навесні 2019 року. У 2018 році Національний банк і Міністерство фінансів розраховують у рамках цієї програми отримати 1,9 мільярда доларів.

Для продовження співпраці з Фондом Верховна Рада повинна прийняти закон про створення антикорупційного суду у відповідності з рекомендаціями Венеціанської комісії, а уряд - привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури.

Макроекономічний прогноз НБУ базується на сценарії, згідно з яким Україна отримає нову програму фінансування від Міжнародного валютного фонду з 2020 року.