Данилюк поскаржився на Порошенка і Гройсмана / фото УНІАН

Міністр фінансів Олександр Данилюк звернувся до послів "Великої сімки" з листом, в якому повідомив, що президент України Петро Порошенко намагався призначити на посаду заступника міністра наближених до президента людей, а прем'єр-міністр Володимир Гройсман у свою чергу відмовлявся погоджувати запропоновану міністром кандидатуру на цей пост.

Читайте такожМіністр фінансів нагадав, що повинна зробити Україна для отримання нової фіндопомоги від ЄС

Відповідний лист Данилюка послам G7 опублікувала на своєму сайті "Економічна правда".

Відео дня

«Хочу проінформувати вас про конфлікт між прем'єр-міністром і мною, який виник публічно під час засідання Кабінету міністрів сьогодні (дата в тексті листа не вказана – УНІАН). Я маю намір уникнути можливих двозначностей або маніпуляцій", - йдеться в листі.

За словами міністра, президент намагався призначити людину, яку лобіювали народні депутати Ігор Кононенко та Ніна Южаніна - спочатку це був екс-перший заступник міністра фінансів Ігор Уманський, пізніше заступник керівника секретаріату Комітету ВР з податкової та митної політики Світлана Воробей.

"Я наполягав на призначенні Яни (радник міністра Яна Бугрімова – УНІАН) більше двох років – з перших днів роботи в міністерстві. Президент рішуче проштовхував лобійованих Кононенко/Южаніною людей: наполягав на Уманському, пізніше – на Воробей, погрожуючи блокувати моїх кандидатів в разі моєї незгоди", – вказується в листі.

Міністр фінансів також зачепив питання призначення голови Державної фіскальної служби.

"Ви знаєте, що виконуючий обов'язки голови дуже близький і лояльний до прем'єр-міністра. Він вже більше року перебуває на посаді всупереч закону", - йдеться в тексті листа.

У листі зазначено, що Данилюк запропонував Гройсману подати в парламент прохання про його відставку з посади міністра фінансів.

Як повідомляв УНІАН, міністр фінансів Олександр Данилюк на засіданні уряду 23 травня звернувся до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана з претензією про непризначення своїм заступником Яни Бугрімової вже протягом двох років.

«Володимир Борисович, на жаль, я не бачив у кадрових питаннях призначення заступником міністра фінансів Яни Бугрімової. Відповідне внесення робилося вже чотири рази. Людина три рази пройшла спецперевірку. Призначення відбувається вже два роки. Я вважаю це нерозумінням важливості сфери, чим займається Мінфін, особливо зараз...», - сказав Данилюк. Після цих слів трансляція засідання в прес-центрі Кабінету міністрів перервався.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман назвав реакцію міністра фінансів Олександра Данилюка на відсутність у порядку денному засідання уряду 23 травня питання про призначення його заступником Яни Бугрімової дивною і непередбачуваною. За словами прем'єра, для подібної емоційної реакції не було ніяких приводів.

Після зазначеного засідання уряду в ЗМІ з'явилася інформація щодо рішення Кабміну перепідпорядкувати ДФС в управління уряду замість Мінфіну.