Банківські рахунки мають лише 63% українців - НБУ / фото УНІАН

В Україні банківські рахунки мають лише 63% громадян, що свідчить про все ще низький рівень фінансової інклюзії (доступності фінансових послуг) для українців.

Читайте такожНБУ ввів новий критерій для віднесення банку до категорії проблемних

Про це заявив голова Національного банку України Яків Смолій, виступаючи на форумі про фінансову інклюзію Finclusion UA У Києві.

Відео дня

«У 2011 році 41% дорослого населення України мав хоч один банківський рахунок. За шість років, тобто, в 2017 році, цей показник зріс і становить вже 63%», - сказав голова НБУ, посилаючись на оцінки Світового банку.

У той же час, він зазначив, що цей показник недостатній, оскільки 37% дорослого населення не мають рахунків у банках.

Як приклад Смолій навів показники таких країн, як Вірменія (48%), Чеська Республіка (81%), Угорщина (75%), Білорусь (81%), Австрія (98%), Королівство Нідерланди (100%), Данія (100%), де показник фінансової інклюзії значно вищий.

Голова НБУ також зазначив, що для підвищення рівня фінансової інклюзії потрібно стимулювати розвиток новітніх фінансових технологій, посилювати захист прав споживачів і працювати над підвищенням фінансової грамотності населення.

«Фінансова інклюзія - шлях до майбутнього зростання економіки за допомогою мобілізації заощаджень населення, інвестицій у розвиток економіки України, а також диверсифікації фінансової системи», - підкреслив Смолій.

Як повідомляв УНІАН, згідно з дослідженням компанії InMind, проведеного на замовлення Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за сприяння Агентства США з міжнародного розвитку USAID, 53% українців у 2017 році висловили недовіру до банків, тоді як у 2015 році цей показник становив 19%.

За інформацією Національного банку, загальна кількість платіжних карт в Україні станом на 1 квітня 2018 року становить 59,9 млн, із яких майже 34,8 млн - активні (58%).