Ілюстрація REUTERS

Для наступного приїзду місії Міжнародного валютного фонду уряду потрібно вирішити питання перегляду цін на газ і збалансованості державного бюджету.

Читайте такожГлибока криза і катастрофічне падіння гривні: економісти спрогнозували наслідки зриву співпраці з МВФ

Про це повідомив журналістам голова Національного банку України Яків Смолій.

Відео дня

«Ці питання всі взаємопов'язані, тому для приїзду наступної місії потрібно переглянути ціни на газ і провести переговори з Міністерством фінансів щодо збалансованості бюджету», - сказав він.

Водночас, Смолій зазначив, що ухвалений Верховною Радою і підписаний президентом України Петром Порошенком закон про створення в Україні антикорупційного суду є важливим фактором для продовження переговорів із Фондом.

Як повідомляв УНІАН, поточна програма України і МВФ обсягом 17,5 млрд дол., з яких Україна отримала 8,7 млрд дол., закінчується навесні 2019 року. У 2018 році Національний банк і Міністерство фінансів розраховують у рамках цієї програми отримати 1,9 млрд дол.

Для продовження співпраці з Фондом уряд має привести ціни на газ до імпортного паритету і забезпечити механізм їх автоматичного регулювання зі зміною цінової кон'юнктури. Крім того МВФ перевірить, чи відповідає прийнятий минулого тижня закон про створення антикорупційного суду рекомендаціям Венеціанської комісії.