Ілюстрація REUTERS

Уряд спростив здійснення підприємцями реєстрації операцій розрахунків, зокрема, тепер підприємці зможуть здійснювати реєстрацію розрахунків за допомогою мобільних телефонів, планшетів, ноутбуків та інших засобів комунікації.

Читайте такожМінекономрозвитку порахувало, скільки у підприємців в Україні касових апаратів

Відповідне рішення було прийнято на засіданні уряду в середу.

Відео дня

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання зазначив, що раніше підприємці повинні були купувати дороге обладнання і щомісяця вносити плату за здійснення таких операцій.

"Уявіть собі - це все монопольна історія, "рішали" закріпили за собою право: продають за 20 тисяч гривень апарат, держава штрафує, якщо його немає, та ще й за кожен апарат 200 гривень в місяць платити. Ось за такі речі не поважають державу", - сказав прем'єр.

Він зазначив, що ухвалене рішення дозволить бізнесу зекономити близько 2 мільярди гривень на цих додаткових оплатах.

"Це ж не бізнес - продавати касові апарати. Це була монополія, щоб бізнес посадити на голку, зараз наша система дає можливість відмовитися від касових апаратів. Це звільнення від кассоаппаратного рабства", - сказав прем'єр.

Представляючи відповідний проект постанови, в. о. міністра фінансів Оксана Маркарова зазначила, що спочатку буде запроваджено пілотний проект, який запрацює після ухвалення Мінфіном деяких наказів, і після тестування проект запрацює масово.

Маркарова зазначила, що спрощення ведення розрахункових операцій сприятиме спрощенню ведення бізнесу, покращенню обміну інформацією в Фіскальній службі, зменшенню тіньового сектору.

Як повідомляв УНІАН, в Україні 107,6 тисячі підприємців використовують 280,5 тисячі реєстраторів розрахункових операцій (касових апаратів).

Наприкінці 2017 року Кабінет міністрів України підвищив поріг річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів і послуг, які можна проводити без застосування касового апарату, з 200 тисяч гривень до 500 тисяч гривень.

Із 1 липня 2015 року вимога щодо обов'язкового застосування РРО поширюється на платників єдиного податку третьої групи, а з 1 січня 2016 року зазначена вимога поширюється також на підприємців - платників єдиного податку другої групи.

Із 8 травня 2017 року користуватись касовими апаратами зобов'язані всі продавці побутової техніки, комп'ютерів, смартфонів та іншої електроніки, незалежно від їх обороту або типу підприємства.