Ілюстрація REUTERS

Національний банк оновив вимоги до організації системи управління ризиками в українських банках, зобов'язавши банки проводити оцінку ризиків, стрес-тестування та використовувати інформаційну систему з управління ризиками.

Читайте такожНБУ підтвердив подання Рожкової на посаду першого заступника Смолія

Як повідомляється на сайті НБУ з посиланням на постанову №64, нові правила передбачають більшу включеність ради банку в управління ризиками, моніторинг відповідності профілю ризику, контроль за дотриманням загальних принципів управління ризиками.

Відео дня

Крім того, встановлено вимоги до організаційної структури банку з управління ризиками, підвищені вимоги до повноважень підрозділів з управління ризиками.

Враховуючи масштабність впровадження банками нових вимог, регулятор передбачив їх поетапну імплементацію до квітня 2020 року.

Як повідомляв УНІАН, за оцінками Національного банку, реальною причиною пережитої банківської кризи в 2014-2017 роках, в результаті якої з ринку пішло 97 банків, стала відсутність у фінустановах стандартів корпоративного управління.

Серед типових проблем у корпоративному управлінні українських банків в НБУ назвали невизначеність стратегії і абстрактність бізнес-моделі, зосередження на обслуговуванні пов'язаних осіб, низьку якість керівного персоналу та відсутність незалежної наглядової ради, конфлікт інтересів у керівництві, неадекватну систему оцінки ризиків і формальний внутрішній контроль.