Ілюстрація REUTERS

В Україні втрати бюджету від контрабанди досягають 4 мільярдів доларів на рік.

Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час зустрічі з представниками бізнесу щодо боротьби правоохоронних органів з контрабандою на митниці, повідомляє Департамент комунікації МВС України.

Читайте такожГройсман обіцяє, що «війна» з контрабандою не зачепить сумлінний бізнес

Відео дня

"Видатки бюджету на цей рік у нас становлять 991 мільярд гривень. Надходження від митниці, за планом на 2018 рік - 343 мільярда гривень, за п'ять місяців поточного року є виконання в розмірі 155 мільярдів гривень. Втрати бюджету, ми оцінюємо в результаті контрабанди, спеціальних схем - це 70 мільярдів гривень, а саме: до 65 мільярдів гривень - із застосуванням спеціальних схем і до 15 мільярдів - інші варіанти", - заявив він.

Міністр підкреслив, що втрати від контрабанди перевищують бюджети МВС та Міноборони.

При цьому, за його словами, зараз спостерігається опір деяких структур та окремих посадових осіб боротьбі з контрабандою.

"Є спеціальні структури, які обслуговують близькі до законності, але незаконні схеми, що дозволяють уникнути нормального оподаткування. Тоді як у коридорах влади розгортається тиха війна, я звертаюся до представників бізнесу для чіткого позиціонування. Тому що, крім грошей, які ми отримаємо в бюджет, у нас буде кумулятивний ефект розвитку економіки", - сказав Аваков.

Читайте такожАваков закликав митників і поліцію «покласти на стіл державі» 100 мільярдів

Також Аваков роз'яснив представникам бізнесу, змін слід очікувати після розширення Урядом повноважень поліції під час митного контролю.

"Ми проводимо цю робочу зустріч, щоб всі представники бізнесу розуміли, які зміни відбуваються в системі митного контролю. Вчора Кабінет Міністрів України затвердив постанову № 479 і надав більше повноважень правоохоронцям під час митного контролю. Уряд вже надіслало цілий ряд доручень і по кожному з них ДФС і правоохоронці приймуть цілий комплекс рішень - спільні групи контролю, особливий порядок аналітики, спеціальні процедури контролю в нейтральних водах і водах України", - сказав він.

Він також підкреслив, що мета правоохоронних органів - не заважати чесному бізнесу.

У той же час, згідно з повідомленням, підприємці висловили переконання, що системна робота дозволить побороти контрабанду і дозволить прозоро вести бізнес.

Як повідомляв УНІАН, 20 червня уряд на засіданні схвалив план дій, спрямованих на боротьбу силових відомств з контрабандою на митниці.

Аваков зазначив, що уряд розраховує залучити в держбюджет за рахунок боротьби з контрабандою 70-100 мільярдів гривень.

За словами прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, у 2017 році бюджет отримав додатково 70 мільярдів гривень за рахунок детінізації на митниці.

Читайте такожКабмін розпустив "чорну сотню", яка мала боротися з корупцією та контрабандою на митниці

Гройсман назвав найпопулярніші схеми контрабанди на боротьбі з якими будуть сконцентровані зусилля правоохоронців і уряду: оформлення вантажних автомобілів як порожніх, хоча насправді вони заповнені дорогим товаром; перетин кордону великою групою осіб (так звані "піджаки"), яка частинами переносить партію товару в якості ручної поклажі; підміна документів на товар, що робить його дешевше реальної вартості; використання так званого "шостого" методу розрахунку митної вартості, який є найменш визначеним і дозволяє приховувати "сірий" імпорт; використання офшорних компаній, коли через симуляцію порушень і подальше рішення суду нібито повертають товар, хоча насправді імпортують його, ввезення низькоякісного пального під виглядом "Євро-4". Крім того, голова уряду повідомив про кричущий випадок чорного імпорту нафтопродуктів, коли повний танкер заходить в нейтральні води, з українського берега до нього підпливають невеликі судна і розвантажують його, після чого танкер виявляється практично порожнім і проходить митне оформлення.

21 червня в ДФС заявили, що оперативно скоординують роботу по боротьбі з контрабандою з Національною поліцією, працівники якої отримали право бути присутніми на митних пунктах.

Крім того, керівник ДФС Мирослав Продан зазначив, що до кінця сьогоднішнього дня співробітники митниць отримають алгоритм дій по співпраці з Національною поліцією.