Ілюстрація REUTERS

 Кабінет міністрів України ініціює підвищення мінімальної заробітної плати в країні одразу після формування економічного підґрунтя.

Читайте такожГройсман: на контрабанді заробляють «скажені гроші», які треба «вирвати з кишень і спрямувати до держбюджету»

Про це повідомила прес-служба уряду з посиланням на слова прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

Відео дня

«Це дуже чутливе питання. Ви знаєте, що я є ініціатором і прихильником підвищення заробітної плати в Україні. Взагалі вважаю, що людей перетримали на мінімальній зарплаті, і це величезна проблема. Щойно економіка нам дозволить, обов'язково піднімемо», - сказав очільник уряду.

«Коли мінімалка була 1450 грн, я взяв на себе відповідальність і підняв її до 3200 грн, а згодом і до 3723 грн. Коли я це робив, багато політиків і експертів мене критикували. Тепер навпаки! Тому щойно з'явиться можливість рухатися далі, я зроблю крок», - заявив прем'єр.

Він зазначив, що підвищення мінімальної зарплати призводить до зростання витрат у державному секторі.

«Для підвищення зарплат у державному секторі потрібно перебалансувати сам бюджет. Це також навантаження для невеликих підприємств. Тут необхідно розмовляти мовою цифр», - наголосив Гройсман.

Як повідомляв УНІАН, екс-міністр фінансів Олександр Данилюк оцінив підвищення «мінімалки» з квітня 2018 року в 13 млрд гривень додаткових витрат держбюджету. За його словами, якщо врахувати підвищення тарифного розгляду, додаткова потреба у видатках на 2018 рік становила б 30 млрд гривень. За словами екс-міністра, поки що передумов для підвищення мінімальної зарплати немає.

Виконувачка обов’язків голови Мінфіну Оксана Маркарова допускає можливість підвищення мінімальної зарплати в разі виконання бюджету на 2018 рік, а віце-прем'єр Павло Розенко висловив упевненість у її підвищенні до 4200 грн вже цього року.

У 2017 році мінімальна зарплата в Україні зросла вдвічі - до 3200 грн, у 2018 році - до 3723 грн.