Ілюстрація REUTERS

Президент Петро Порошенко планує завтра підписати закон про валюту.

Читайте такожНацбанк назвав причини коливань на валютному ринку

Як повідомили УНІАН у прес-службі президента України, про це він сказав під час українсько-сербського ділового форуму, в якому взяв участь разом з президентом Сербії Александром Вучичем.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 21 червня ухвалила закон «Про валюту і валютні операції», який замінить застарілий декрет Кабінету міністрів «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 1993 року і передбачає принцип «дозволено все, що прямо не заборонено законом» .

За інформацією НБУ, закон набуде чинності наступного дня після його публікації й буде введений у дію через сім місяців перехідного періоду, за шість з яких регулятор доопрацює свої нормативно-правові акти та обнародує їх для завчасного ознайомлення.

Зокрема, за новим законом банки зможуть проводити валютні операції без додаткових ліцензій, бізнес - отримувати кредити у нерезидентів без їх реєстрації, а громадяни - інвестувати кошти за кордон без індивідуальних ліцензій НБУ.

Також закон скасує встановлений для бізнесу максимальний термін розрахунків за експортно-імпортними контрактами у межах 180 днів і санкції за порушення у вигляді штрафу в розмірі 100% суми операції і заборони на проведення зовнішньоекономічної діяльності.

Крім того, новий закон скасує валютний контроль дрібних розрахунків, залишивши лише вже діючий фінансовий моніторинг операцій в сумі зі 150 тис. грн.