Кабмін прорахував сценарії розвитку економіки на три роки / фото УНІАН

Кабмін підготував сценарії розвитку економіки на 2019-2021 роки. МЕРТ традиційно розраховує три сценарії розвитку.

Читайте такожГройсман назвав головні ризики для економіки

Макроекономічні орієнтири потрібні для розрахунку проекту державного бюджету на наступний рік.

Відео дня

Перший сценарій передбачає здійснення реформ і збереження сприятливих умов на світових ринках. Сценарій передбачає помірну реакцію економіки на реформи. Згідно з цим сценарієм, зростання ВВП становитиме 3% в 2019 році, 3,8% - у 2020-му, 4,1% - в 2021 році, пише ЕП з посиланням на копію документа.

Цей сценарій збігається з прогнозами МВФ і на основі саме цього прогнозу МЕРТ пропонує розраховувати бюджет на наступний рік.

Другий сценарій передбачає реалізацію складних реформ - земельної та податкової у частині оподаткування доходів підприємств (запровадження податку на виведений капітал). Зовнішня кон'юнктура буде сприятливою. Згідно з цим сценарієм, у 2019 році зростання ВВП становитиме 4,1%, у 2020 році - 5%, у 2021 році - 5,4%.

Третій сценарій - песимістичний. Він передбачає, що негативні тенденції зовнішньої кон'юнктури послаблять можливості реформ, насамперед у фінансовому секторі. Гальмування економічного розвитку і втрата довіри іноземних інвесторів загострять проблему розрахунку України за своїми борговими зобов'язаннями.

За цим сценарієм зростання ВВП в 2019 році становитиме 1,1%, у 2020 році - 1,6%, у 2021 році - 2,1%.