Ілюстрація REUTERS

Національний банк України наразі не планує вводити в грошовий обіг банкнот нових номіналів, зокрема, банкноту 1000 гривень або вищих номіналів.

Читайте такожНацбанк показавши "модернізовані" 20 гривень (фото)

Про це повідомив на брифінгу директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

Відео дня

"На сьогодні Нацбанк вважає, що того номінального ряду, який у нас є, достатньо для проведення розрахунків громадянами. Достатньо для економіки України", – сказав Зайвенко.

Він зазначив, що питання введення банкнот високих номіналів залежить від багатьох факторів, таких як рівень доходів населення, рівень цін, ступінь використання в обігу наявних банкноти вищого номіналу, рівень розвитку безготівкових розрахунків.

"Національний банк у своїй Стратегії одним з вагомих напрямків вирішив розвивати сashless-economy, тому за останні кілька років рівень безготівкових розрахунків зріс. І основне завдання НБУ – зменшення готівки в обігу", – додав представник регулятора.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 1996 року в Україні була проведена грошова реформа, в результаті якої єдиним законним засобом платежу на території України стала українська гривня. На даний час в обігу перебувають купюри номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 гривень, а також монети номіналом 1, 2, 5, 10, 25, 50 копійок і 1 та 2 гривні.

Згідно з чинним законодавством України, виготовлення та зберігання банкнот і монет, встановлення їх номіналів, платіжних ознак та дизайну, а також порядку заміни пошкоджених банкнот і правил їх випуску в обіг відноситься до виключної компетенції Національного банку України.