Ілюстрація REUTERS

З 1 січня 2019 року багаті українці можуть опинитися під посиленим контролем податківців. Такий проект закону напередодні розробив Мінфін, повідомляє Украинская правда.

Читайте такожПрезидент направив до Ради законопроект про заміну податку на прибуток

"19 липня документ вперше з'явився у порядку денному профільного урядового комітету - за крок до розгляду на Кабміні", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що згодом Мінфін відкликав цей проект закону з планами доопрацювати і повернутися до цього питання у вересні. Офіційне пояснення - законопроект не повністю відповідає заявленим у ньому цілям.

При цьому пояснюється, хто може підпасти під дію цього законопроекту. Зокрема, у розумінні Мінфіну платник податків з високими статками - це той, хто відповідає одному з цих критеріїв.

Перший критерій. Платник є кінцевим бенефіціаром великого платника податків.

Другий критерій. Багатий українець - той, хто напряму чи опосередковано володіє 10 і більше відсотками статутного капіталу або права голосу придбаних акцій податкового резидента іншої держави з доходами більше 1 мільйона євро за рік, що передує звітному.

Третій критерій. Багатими вважатимуться українці з річним доходом понад 50 мільйонів гривень.

Отже, якщо платник податків має статус "особи з великими статками", це буде відображатися в державному реєстрі фізичних осіб.

Для багатих українців законопроект запроваджує штрафи за несвоєчасне подання податкових декларацій. Розмір штрафу - 10% від суми нарахованого податку на доходи фізичних осіб.

Крім цього, податківці зможуть довше перевіряти декларації заможних громадян. Так, згідно із запропонованим міністерством варіантом, контролюючі органи матимуть право перевірити правильність даних у податкових деклараціях протягом 3650 днів (10 років) з дня подання декларації.

Збільшення строків для перевірки пов'язані із складною структурою доходів багатих громадян та складнощами, які виникають у випадку підтвердження інформації в іноземних державах.