Ілюстрація REUTERS

Найближчим часом у Верховній Раді з'явиться колективний законопроект, який передбачає введення податку в розмірі 5% на виведення криптоактивів з біржі в реальні гроші.

Читайте такожУкраїна зробила крок до регулювання криптовалют

Про це повідомляє Новое время.

Відео дня

За інформацією видання, над документом працює депутат БПП Олексій Мушак. Він раніше розповідав, що робить це спільно з групою з 20 представників різних компаній.

Оподаткування в розмірі 5% на різницю між ціною продажу токена і задокументованою ціною його купівлі (або вартістю майнінгу) планується ввести з 2019 року на тимчасовій основі - до 2025 року. Фізособи будуть платити ще й військовий збір в розмірі 1,5%. Податок буде діяти тільки на виведення коштів в реальні гроші або при купівлі товарів і послуг, наприклад, нерухомості. Операції між різними криптовалютами оподатковувати не будуть.

За словами Мушака, учасники ринку сприймають проект позитивно. Однак, власник однієї з криптобірж неофіційно повідомив, що зазначена в законопроекті ставка - це компроміс з податковим комітетом ВР. "Я підтримую нуль, але і шанси будуть нуль", - уточнив він. Не до кінця зрозумілі обсяги ринку, на якому буде діяти новий податок. Сам Мушак чув про цифру в 2-3 мільярда гривень. Але точних даних немає.

Регулятором ринку криптовалют виступить Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку. Її керівник Тимур Хромаєв недавно повідомляв про те, що відомство вже навіть підготувало концепцію з регулювання операцій з криптовалютами. Вона поки не публічна. Комісія збирається взятися не тільки за ліцензування криптобірж і криптообмінників, але і зарегулювання ринку ICO (Initial Coin Offering - форма залучення інвестицій у вигляді продажу токенов).

Як повідомляв УНІАН, у березні урядовий комітет підтримав рішення доповнити Класифікатор видів економічної діяльності (КВЕД) пунктом про майнінг.

Наприкінці січня голова Комітету Верховної Ради з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко закликав уряд сприяти розвитку майнінгу в Україні, відокремивши цю діяльність від законодавчого регулювання криптовалют.

Довідка УНІАН. Майнінг - комп'ютерний обчислювальний процес, який дозволяє емітувати" кріптовалюти. Майнінг являє собою процес запису транзакцій з біткойнами (або іншими криптовалютами) до блокчейну, загальнодоступної бази даних за всіма операціями, яка відповідає за підтвердження транзакції.