ВЕБ збирається закрити дочірній банк в Україні / фото УНІАН

Російський «Внєшекономбанк» (ВЕБ) фактично відмовився від ідеї продати свій дочірній «Промінвестбанк» (ПІБ) в Україні.

Читайте такожНБУ не бачить покупців для української "дочки" "Сбербанку"

Зараз «дочка» ВЕБу згортає операції: перестає видавати нові кредити й залучати вклади. Російська держкорпорація схиляється до закриття «Промінвестбанку», але остаточне рішення буде прийнято в листопаді, повідомляє «Комерсант».

Відео дня

Експерти вважають, що збитки ВЕБу від закриття українського банку можуть становити близько 13 млрд руб. Про те, що ВЕБ вирішив відмовитися від продажу "Промінвестбанку", розповіло "Ъ" джерело в держкорпорації і підтвердило джерело, близьке до української "дочки".

За словами одного зі співрозмовників, ВЕБ повністю розриває відносини з останнім покупцем — бізнесменом Павлом Фуксом, оскільки йому не вдалося погодити угоду з Національним банком України (НБУ). Держкорпорація вирішила піти шляхом згортання бізнесу в Україні.

За словами одного з джерел видання, близьких до ПІБ, остаточне рішення про згортання бізнесу буде прийнято в листопаді, але вже зараз банк скорочує баланс.

Крім Фукса і українського бізнесмена Максима Микитася, який виступав з ним у консорціумі, на придбання ПІБу претендував також український олігарх, власник групи DCH Олександр Ярославський. Але за інформацією видання, зараз він більше зацікавлений у придбанні українського «Сбербанку», який є більшим і цікавішим активом (6-те місце за активами).

За словами співрозмовника на українському ринку, ВЕБ дійсно більше не робить спроб продати ПІБ і не планує їх відновлювати найближчим часом.

Джерело, близьке до «Промінвестбанку», описало основні складнощі, пов'язані з його закриттям. «Проблема полягає в тому, що на балансі банку перебувають кредити, які закінчаться не раніше ніж через чотири роки,— каже співрозмовник.— Відповідно, їх можна або переуступити за невеликі гроші, або ж скоротити мережу «Промінвестбанку» до одного відділення і чекати завершення усіх розрахунків з клієнтами». Також проблемою є нерухомість, яка належить банку. За словами співрозмовника, вона коштує близько $50 млн і її продаж вимагатиме значного часу. До того ж зараз для цього невідповідний час, бо український ринок нерухомості переживає кризу, резюмує він.

Як повідомляв УНІАН, найбільший збиток у першому півріччі 2018 року серед працюючих в Україні банків отримали дочірні структури російських державних банків.

Згідно з даними НБУ, на ці структури припало 9,020 млрд грн збитку. У тому числі «Сбербанк» отримав 7,176 млрд грн збитку, «ВТБ Банк» - 1,438 млрд грн збитку, «Промінвестбанк» - 405,6 млн грн збитку.

З березня 2017 року щодо українських дочірніх структур російських держбанків, включаючи «Ощадбанк», «Промінвестбанк», «ВТБ Банк» і «БМ Банк», діють санкції, що забороняють вивід капіталу на користь материнських структур.