В Україні дорожчає долар / фото УНІАН

В Україні почався рух на ослаблення курсу гривні в межах 30-32 грн/долар — країну чекає валатильна осінь.

Читайте такожВ НБУ сподіваються, що приїзд місії МВФ зміцнить гривню

Про це заявив керуючий партнер інвестиційної компанії Capital Times Ерік Найман, передає "Главред".

Експерт радить українцям запастися терпінням і берегти долари США, які «зараз є найкращим заощадженням».

За словами Наймана, для того, щоб зрозуміти, що ж буде з курсом гривні цієї осені, потрібно подивитися, що точно має відбутися найближчим часом.

«Перше - навесні 2019 будуть президентські вибори, а слідом за ними можуть бути і парламентські. Друге - попереду зима (поставимо свічки за те, щоб вона була теплою), а значить, постане питання про купівлю імпортного газу і вугілля. Для цього «Нафтогаз» виходитиме на ринок і купувати валюту», - відзначає експерт.

Крім того, попереду у нас купівлі імпортерами товарів на передноворічні святкові розпродажі, це теж мільярди доларів, і теж попит на валюту.

«Четверте – в 2019 році буде пік виплат за зовнішніми боргами, а МВФ грошей не дає. П'яте – грошей в Казначействі України практично не залишилося – залишки трохи більше 2 млрд грн, а це копійки. Всьому виною - міцний курс гривні, який призвів до того, що сталося недонадходження грошей до держбюджету. Доходи від митниці впали, а витрати, як і раніше, високі», - додає Найман.

За його словами, з одного боку, НБУ розуміє, що йде інфляційний і девальваційний тиски на гривню і курс 30 грн/дол був би оптимальним, але падіння курсу національної валюти неминуче розкрутить інфляцію. Тому Нацбанк буде стримувати девальвацію шляхом підняття облікової ставки з 17,5% до 20-22% річних. З іншого боку, Мінфіну нічим виплачувати витрати на соціалку і платити за іншими статтями, резюмує він.

За словами Наймана, протиставити цим п'яти пунктам ми можемо тільки гроші 7-8 млн українських гастарбайстерів.

«Це є на даний момент головним експортним товаром України. Саме цими ресурсами, а це приблизно 9 млрд доларів на рік, ми закриваємо той дефіцит торгового балансу, який склався за останній рік», - заявив експерт.

Ось у таких умовах Україна заходить в осінь. Макроекономічне управління країною залишає бажати кращого, занадто багато ситуативних інтересів, а в даному випадку – це вибори 2019, резюмує Найман.

Він додає, що в Туреччині вже відбулося рекордне падіння ліри, а китайська влада методично послаблює юань. «Все це – поганий знак для гривні. НБУ буде чинити опір, підвищуючи облікову ставку, але цим тільки погіршить ситуацію. Проблему штучно відкладають на 2019 рік, щоб вирішувати її довелося вже майбутньому президенту і уряду», - підсумовує експерт.

Як повідомляв УНІАН, у вівторок, 14 серпня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку України до середини торгів встановилися на рівні 27,42/27,46 грн/дол. Поточні котирування на 5 копійок нижче рівня відкриття торгів.

Котирування гривні по відношенню до євро на рівні 31,22/31,27 грн/євро, по відношенню до російського рублю – на рівні 0,41/0,42 грн/рубль.