В Україні дешевшає гривня / фото УНІАН

Введення адміністративних обмежень на валютному ринку поки що не є адекватною реакцією на поточні тенденції, вважають у Національному банку України.

Читайте такожДержстат підрахував, скільки українців отримують зарплату вище 10 тисяч гривень

Як зазначається в коментарі прес-служби регулятора за запитом УНІАН, в даний час вагомих фундаментальних причин для знецінення гривні немає, оскільки ціни на товари українського експорту залишаються досить високими, а експортні надходження і надалі перевищують торішній рівень.

Відео дня

«У таких умовах Національний банк вважає, що введення адміністративних обмежень на валютному ринку поки що не є адекватною реакцією на поточні тенденції на валютному ринку», - наголошується в коментарі.

Регулятор запевнив, що, крім адміністративних обмежень, має широкий спектр інструментів прямого і опосередкованого впливу на стан валютного ринку, включаючи валютні інтервенції, регулювання ліквідності банківської системи, облікову ставку.

«В умовах проходження України до ліберальної моделі валютного регулювання адміністративні обмеження, які є болючими для ринку, розглядаються лише як інструмент на крайній випадок і можуть застосовуватися тільки в умовах значних дисбалансів на валютному ринку, викликаних фундаментальними факторами», - йдеться в коментарі.

В НБУ наголосили, що ситуація, яка спостерігається на валютному ринку останнім часом, обумовлена зростанням попиту на валюту через сезонні, ситуативні і психологічні фактори.

Як повідомляв УНІАН, вартість долара в київських небанківських обмінних пунктах 17 серпня підскочила до 28,15 грн, євро - до 32,15 грн.

Котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку України на середину торгів встановилися на рівні 27,89/27,92 грн/дол.

За даними Національного банку, довідкове значення курсу гривні на міжбанку станом на 12.00 становило 27,9326 грн/дол.