Иллюстрация REUTERS

Національна валюта України за серпень девальвувала до долара США на 5,7% за офіційним обмінним курсом.

Читайте такожЕксперт порадив українцям, як краще зберігати гроші

Як йдеться в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України за серпень, опублікованому на сайті регулятора, ослаблення гривні до євро за цей період склало 5,8%.

Відео дня

Регулятор пояснив, що в серпні на валютному ринку посилилася турбулентність, оскільки традиційно напередодні осені зріс попит з боку імпортерів енергоресурсів і товарів споживчого спрямування. Додатковим психологічним фактором стала фінансова нестабільність в Туреччині і побоювання щодо її розповсюдження на інші ринки.

Крім того, як зазначив НБУ, під впливом негативних очікувань, які в тому числі сезонно погіршуються напередодні осені, знизилося пропозицію валюти і зріс попит на неї з боку населення на готівковому ринку.

Також повідомляється, що для зниження інтенсивності коливань курсу Нацбанк збільшив присутність на валютному ринку, зокрема, продав у серпні на 651 мільйон доларів більше валюти, ніж купив. З початку року показник купівлі валюти залишається вище її продажу на 549 мільйонів доларів.

Як повідомляв УНІАН, національна валюта України в липні девальвувала до долара США за офіційним курсом на 2,2%.

Поточні котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку України, за даними дилерів комерційних банків, складають 28,24/28,28 гривні/долар.