Национальный банк Украины

Про це йдеться в рішенні ради від 17 грудня «Про стан виконання Основних засад грошово-кредитної політики на 2014 рік та її вплив на соціально-економічний розвиток України», опублікованому на сайті НБУ.

Також рада рекомендує Нацбанку оперативно реагувати на сигнали від населення про несумлінне виконання банками своїх зобов'язань, а при введенні тимчасових оперативних заходів щодо стабілізації ринку та банківської системи дотримуватися принципів забезпечення інтересів громадян з метою недопущення соціальних протестів.

Крім цього, рада пропонує опрацювати питання запровадження механізму валютних опціонів за участю Нацбанку для забезпечення валютних депозитів, а також ініціювати зміни до закону про Національний банк України, передбачивши автоматичне направлення частки прибутку центрального банку на фінансування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відео дня

Читайте такожРада НБУ пропонує знизити рефінансування банків, щоб зупинити девальвацію

Крім того, пропонується ініціювати зміни до Податкового кодексу про тимчасове зупинення справляння податку на доходи фізичних осіб з капіталу в частині оподаткування процентних доходів за депозитами.

Як повідомляв УНІАН, Рада Національного банку України заявила, що здійснення грошово-кредитної політики Національним банком у січні-жовтні не повною мірою відповідало положенням Основних принципів грошово-кредитної політики на 2014 рік, а забезпечення стабільності національної валюти перебуває під загрозою.

На думку ради, несвоєчасні дії Нацбанку на валютному ринку не дозволили істотно обмежити темпи девальвації і призвели до скорочення міжнародних резервів з початку року на 51,2% до 10,0 млрд дол.

У свою чергу, Національний банк повідомив, що рада НБУ у своєму рішенні не врахувала кардинальних змін макроекономічної ситуації та їх вплив на проведення грошово-кредитної політики, зокрема, відтік депозитів населення на загальну суму 124 млрд грн (без урахування фактора курсової переоцінки), що змусило регулятора надати помірну за його оцінками підтримку банкам допомогою кредитів рефінансування.