Ілюстрація / REUTERS

Аналітики JPMorgan вважають, що нова фінансово-економічна криза в світі відбудеться в 2020 році.

Про це пише Bloomberg, посилаючись на дослідження аналітиків фінансового холдингу JPMorgan Chase, передає ТСН.

Аналітики припускають, що під час проблемної фази акції ринків, що розвиваються, подешевшають на 48%, їх валюти – на 14,4%, американські акції втратять у вартості 20%, а ціни на енергоресурси впадуть на 35%. Такі показники не будуть аж надто болючими, особливо на тлі попередньої кризи, наслідки котрої не подолані досі.

Відео дня

"Ці прогнози виглядають прийнятними в порівнянні з тим, що ми спостерігали в 2008 році. Вони навряд чи можуть викликати паніку, якщо врахувати середні показники під час попередніх рецесій і криз", - пояснили експерти банку Джон Норманд і Федеріко Манікарді.

Читайте такожГолова Morgan Stanley назвав безглуздими прогнози Сороса про нову світову кризу

На думку іншого експерта Марко Колановіча, ризик нового краху на ринках посилився через перехід до пасивного управління інвестиціями через індексні і біржові фонди, а також розвиток торгових стратегій, заснованих на кількісному аналізі. Це послаблює стійкість ринку перед великим падінням котирувань, тоді як в управлінні інвестиційних компаній тільки близько третини активів є активними інвестиціями. Тривалість наступної кризи аналітики прогнозувати не беруться.

Натомість Bloomberg наводить думки аналітиків японського банку Nomura, котрі стосуються держав із потенційно проблемними національними валютами. До цього переліку потрапили Шрі-Ланка, Південно-Африканська Республіка, Аргентина, Пакистан, Єгипет, Туреччина і Україна. Японці переконані, що економіки цих країн або вже перебувають у валютній кризі, або схильні до неї.

Раніше УНІАН повідомляв, що аналітики JPMorgan не чекають відновлення євро до наступного року і вважають 2018 рік втраченим для європейської валюти. Аналітики банку знизили прогноз по євро на кінець року до $1,12 (зараз $1,16). Раніше курс євро до долара прогнозувався на рівні $1,20. Скорочення склало близько 5%.