Фото УНИАН

Верховна Рада України прийняла за основу урядовий законопроект про внесення змін до Податкового кодексу та інших законів України щодо податкової реформи з пропозиціями Комітету з питань податкової та митної політики.

Як передає кореспондент УНІАН, за таке рішення проголосували 258 народних депутатів при необхідних 226.

Рішення прийняти документ за основу з правками депутатів висловив голова Комітету з питань податкової та митної політики Роман Насиров.

Відео дня

«Комітет з питань податкової та митної політики розглянув проект закону про податкову реформу. Хочу зазначити, що протягом двох тижнів народні депутати працювали в робочих групах з удосконалення законопроекту, але Мінфін не прийняв наші зміни, - сказав Насиров. - Тому члени Комітету висловили зауваження. Вони стосуються запровадження з 1 січня 2015 року разової добровільної декларації всіх видів доходів і активів громадян. Парламентарії підтримують саму ідею декларування, але висловлюються проти механізму легалізації доходів. Це може призвести до зловживань і порушення прав громадян. У I кварталі 2015 року нам необхідно розробити єдині і зрозумілі правила оподаткування доходів».

Читайте такожРада прийняла в першому читанні закон про бюджетну децентралізацію

Ще одне питання, що викликало широкі дискусії - запровадження з 1 січня системи електронного адміністрування ПДВ. «На засіданні Комітету ми прийняли рішення підтримати законопроект про скасування системи електронного адміністрування», - пояснив Насиров.

Він також назвав ряд інших спірних норм законопроекту - зокрема, оподаткування прибутку. «Водночас ми запропонували прийняти за основу законопроект з урахуванням пропозицій комітету», - зазначив Насиров.

З ним погодилася і член профільного податкового Комітету Оксана Продан, яка закликала виключити із законопроекту всі спірні положення, що викликали неприйняття в суспільстві.

Присутня при обговоренні законопроекту міністр фінансів Наталія Яресько підтримала пропозицію Насирова і пообіцяла доопрацювати законопроект до другого читання. «Ми в Комітеті будемо розглядати всі пропозиції», - сказала Яресько.

Читайте такожДепутати повернули Яценюку на доопрацювання законопроект про скасування низки пільг

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня Кабінет міністрів України подав на розгляд парламенту законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законів України (щодо податкової реформи)» №1578. Законопроект закріплює ряд ключових податкових змін, які стосуються оподаткування доходів громадян - зарплат, пасивних доходів, пенсій, оподаткування майна, включаючи нерухомість і автотранспорт, реформує систему груп спрощенців, а також запроваджує акциз на електроенергію і податок з реалізації підакцизних товарів.