/ ru.tsn.ua

Курс гривні буде підданий коливанням ще як мінімум півтора - два роки, а протягом 2015 року національна валюта продовжить тестувати дно, вважають експерти аналітичної групи Da Vinci AG.

«Висока волатильність курсу гривні буде спостерігатися як мінімум протягом наступних 1,5-2 років. Протягом 2015 року курс гривні буде продовжувати тестувати дно. Даний прогноз повинен визначати бізнес-стратегію вітчизняних підприємств в перспективі наступних 12 місяців», - йдеться у квартальному прогнозі Ukrainian Economic Trends Forecast, переданому УНІАН.

На думку експертів, припинення обвалу курсу національної валюти залежить в першу чергу від оперативного формування каналу припливу іноземної валюти в країну, що не може зводитися до допомоги міжнародних фінансових організацій, оскільки це провокує зростання держборгу, але не ліквідує причин системної та структурної кризи.

Відео дня

Експерти підкреслюють, що забезпечення припливу валюти та зміцнення національної валюти в довгостроковій перспективі можливо лише шляхом реалізації структурних реформ в економіці і прогресу в боротьбі з корупцією, особливо в судовій системі. «Оскільки горизонт перебудови загальної системи експорту перевищує 3-5 років за умови значних фінансових вливань, єдиною можливістю оперативного зростання економіки залишається залучення зарубіжних інвестицій у малий та середній бізнес з високою часткою експортної орієнтації. Ставка на малий і середній бізнес - це пріоритет для національної економіки України в середньостроковій перспективі», - наголошується в звіті.

Експерти свідомо не дають прогнозні орієнтири за курсом долара і євро в 2015 році, однак зазначають, що рішення ряду завдань дозволить пом'якшити ситуацію на валютному ринку. Зокрема, пропонується забезпечити вільний продаж безготівкової валюти «під товар», зняти обмеження на продаж готівкової валюти населенню в банках при одночасній ліквідації небанківських обмінних пунктів, організувати тимчасову систему продажу готівкової валюти громадянам України під закордонні поїздки в країни ЄС і США при наданні віз, заборонити продаж валюти іноземцям, запровадити безготівковий обмін гривні на валюту з розміщенням на депозиті.

«Дані заходи дозволять, з одного боку, забезпечити можливість придбання іноземної валюти з метою забезпечення валютних витрат за кордоном, забезпечити приплив національної валюти в банківську систему України, а також закрити найбільш поширені схеми виведення іноземної валюти з внутрішнього ринку», - йдеться у звіті.

Читайте такожУ Нацбанку пояснюють, що курс гривні коливатиметься й наступного року

Як повідомляв УНІАН, у лютому цього року НБУ перейшов до гнучкого курсоутворення на валютному ринку, і в результаті гривня з початку року знецінилася щодо долара США за офіційним курсом майже в 2 рази.

В результаті девальвації пропорційно знецінилися заощадження населення, і одночасно зросло навантаження за валютними кредитами. Витрати уряду на обслуговування боргів також зросли вдвічі, оскільки найбільша частка держборгу в 44% номінована в доларах США. Зросли витрати імпортерів на купівлю товару за кордоном, що стимулювало прискорення споживчої інфляції в січні - листопаді до 21%. Експортер почали притримувати валютну виручку в надії продати її дорожче із зростанням вартості долара. Обсяг вкладень іноземних інвесторів в економіку України за рахунок курсової різниці за 9 місяців знецінився на 9 млрд дол. або на 15%.

Оскільки обсяг резервів Національного банку після виплат за зовнішніми боргами і платежів за російський газ не дозволяє проводити масштабні інтервенції на міжбанківському ринку для покриття дефіциту валюти, регулятор протягом року застосовував адміністративні важелі для зупинки девальвації, що давало короткочасний і незначний ефект, а дії НБУ піддавалися жорсткій критиці.

Міністр фінансів Наталія Яресько, представляючи проект держбюджету у Верховній Раді, заявила, що уряд не отримував від Національного банку України офіційних прогнозів щодо валютного курсу, у зв'язку з чим при розрахунку показників держбюджету використовувався середній консенсусний курс на підставі прогнозів експертів та уряду. У свою чергу прем'єр-міністр Арсеній Яценюк уточнив, що середній курс при розрахунку держбюджету становить 17 грн/дол.