REUTERS

Долар знижувався до позначки 51,85 рубля, а євро - до 63,75 вперше від 2 грудня, передає Reuters.

Через скорочення глобальної ділової активності в кінці року відбувається зниження спекулятивного попиту на валюту з-за кордону і в цілому торгових оборотів, однак тут криються ризики різкого розширення волатильності в умовах малоліквідного ринку.

На боці рубля, як і раніше, грають високі ставки Центробанку, встановлені минулого тижня багато в чому для стримування спекулятивних атак, з побічним ефектом у вигляді привабливості нових рублевих банківських вкладів для населення.

Відео дня

Читайте такожМінфін Росії не буде найближчим часом продавати залишки валютної виручки для порятунку рубля

Свою роль зіграв також комплекс заходів російського уряду, у тому числі "стимулювання" експортерів на продаж як експортної виручки, так і набраної в період девальвації рубля валюти.

Зокрема, уряд зажадав від п'яти держкомпаній, у тому числі Газпрому і Роснефти, до весни позбутися скупленої за час обвальної девальвації валюти - довести чисті валютні активи до рівня початку жовтня і більше не перевищувати його.

"Те, що відбувається останні дні з рублем, я б назвав "стабілізація з примусу" - видно, що в останні дні рубль дорожчає за рахунок продажу експортерів, які активізувалися після вказівок керівництва країни позбутися купленої ними валюти", - сказав Ігор Акіньшин з Альфа-банку.

Читайте такожНафта знову дешевшає через її надлишок на ринку

Він відзначає водночас вкрай низькі обсяги і малу кількість учасників ринку, через що коливання курсу можуть бути значні до кінця дня.

До 18.00 МСК долар США розрахунками "завтра" оцінювався в 52,70 рубля, що на 1,4 відсотка нижче від попереднього закриття. Від початку дня обсяг угод склав близько $2,2 мільярда.

Пара євро/рубль розрахунками "завтра" до цього часу торгувалася поблизу позначки 64,65, на 1,3 відсотка нижче попереднього закриття.

Бівалютний кошик оцінюється у 57,84 рубля, на 90 копійок нижче за закриття вівторка.

Читайте такожРубль подешевшав через можливе зниження рейтингу Росії до "сміттєвого"

Малі обсяги ринку зіграли з рублем злий жарт після публікації даних про російські резерви, що впали минулого тижня більше ніж на $15 мільярдів до мінімумів від літа 2009 року.

У відповідь котирування рубля пішли вниз, однак роз'яснення Центробанку російським агентствам про те, що основним фактором зниження стали операції валютного репо на поворотній основі, повернули російську валюту у висхідний тренд.

На думку Стадника з Росбанка, за поточних цінах на нафту рубль виглядає вже переоціненим, і без адміністративного тиску на експортерів повинен торгуватися проти долара в діапазоні 55,00-60,00, "де він може опинитися після свят, якщо нафтові котирування залишаться стабільними".

На західне Різдво північноморська суміш Brent пішла з котируванням $60,24, подешевшавши на 2,5 відсотка за день, у тому числі і за рахунок несподіваного зростання тижневих запасів у США.

Раніше УНІАН повідомляв, що, за версією Bloomberg, російський рубль і нафта стали найгіршими інвестиціями року.