УНИАН

Как передает корреспондент УНИАН, за такое решение проголосовали 279 народных депутатов при необходимых 226. 

Закон передбачає контроль трансфертного ціноутворення великих платників податків не лише за товаропотоками, але і за фінансовими операціями, а також забезпечення контролю у випадках, коли між компанією і кінцевим вигодонабувачем існує ланцюжок контрагентів.

Виступаючи у ВР, прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що в нині діючому законі є норми, які дозволяють ухилятися від сплати податків «найбільш прибутковим видам бізнесу».

Відео дня

Читайте такожРада прийняла закон про введення додаткового імпортного мита на 100 товарних груп

Він запропонував передбачити в законі збільшення розміру штрафів за незадекларовані у звіті операції з 1%, який діє сьогодні, до 5% суми операції та вилучити «верхню межу в розмірі 100% мінімальної заробітної плати, тому що зараз штрафи суто формальні».

Він зазначив,що також передбачається обмеження розміру штрафу 200-ми розмірами мінімальної заробітної плати щодо операцій, стосовно яких не була подана документація і звітність.

Яценюк також зазначив, що даним законом встановлюється «на постійній основі застосування методу порівняльної неконтрольованої ціни для усіх контрольованих операцій з експорту – імпорту товарів, що мають біржове котирування».

Він додав, що фракції коаліції запропонували, що перелік бірж для кожної групи товарів – і це мають бути міжнародні біржі - повинен визначати уряд.

Читайте такожВР прийняла зміни до Митного кодексу щодо стабілізації платіжного балансу

Документ входить в пакет підготовлених урядом законопроектів, необхідних для ухвалення державного бюджету на 2015 рік, і був проголосований у першому читанні 25 грудня.

Документ також встановлює механізм порівняння цін, які українські компанії виставляють своїм зарубіжним контрагентам, і цін на товарних біржах.