Ілюстрація / REUTERS

Федеральна резервна система США підвищила ключову процентну ставку на 25 базисних пунктів, до 2-2,25%.

Це стало третім підвищенням ключової ставки в 2018 році, вжитим американським регулятором, передає РБК.

У релізі Федерального комітету з відкритого ринку (FOMC) говориться, що з останнього засідання комітету в серпні макроекономічна статистика показує, що ринок праці продовжує зміцнюватися, а економічна активність стабільно зростає. Рівень безробіття залишався низьким, число робочих місць зростало, як і витрати домогосподарств і інвестиції в основний капітал. Річна інфляція трималася поблизу таргету в 2%.

Відео дня

У комюніке FOMC грошово-кредитна політика вперше за довгий час не охарактеризована як стимулююча (accomodative).

Читайте такожFitch знизило прогноз зростання світового ВВП через торгівельну війну Китаю і США

Згідно «точкових діаграм» (dot plots, відображають прогнози кожного учасника засідання FOMC з ключовою ставкою, складається раз на три місяці), 12 із 16 учасників останнього засідання комітету вважають, що ставка підвищиться ще раз до кінця року. Судячи з очікувань ФРС, жорсткість грошово-кредитної політики має продовжитися в 2019-2020 роках. Медіанний прогноз ставки від регулятора на 2019 рік - 3,13%, на 2020 рік - 3,4%. В 2019 році, як вважають 9 із 16 учасників засідання, ставка зросте щонайменше тричі.

FOMC вважає, що подальше поступове підвищення ставки буде відповідати цілям сталого розширення економічної активності, стабільного ринку праці та інфляції в 2%.

Підвищення було очікуваним для ринку - його ймовірність, виходячи з котирувань ф'ючерсів на ставку по федеральних фондах, оцінювалася в 95%. Згідно зі статистикою, рівень безробіття нині становить 3,9% (мінімальний рівень з 1969 року), у серпні кількість робочих місць зросла на 201 тис. (вище, ніж очікувалося).