Нацбанк пояснив застосування до «Таскомбанку» штрафу / фото УНІАН

Національний банк України пояснив застосування до «Таскомбанку» штрафу на 6,08 млн грн і відсторонення від посади ряду топ-менеджерів у березні поточного року проведенням через фінустанову переведення коштів у розмірі близько 3,9 млрд грн.

Читайте такожНБУ дозволив злиття двох банків Тігіпка

Як повідомляється на сайті НБУ, регулятор отримав офіційне повідомлення про оскарження своїх рішень у судовому порядку, тому відповідно до Директиви Євросоюзу про запобігання використанню фінансової системи для відмивання грошей оприлюднить підстави для прийняття цих заходів впливу.

Відео дня

Відзначається, що регулятор встановив факт зняття за період з лютого по жовтень 2017 року 23 юридичними особами-клієнтами банку готівки зі своїх поточних рахунків в розмірі близько 3,9 млрд грн на закупівлю вторинної сировини, при цьому банк встановив значно менші тарифи, ніж передбачено відповідним тарифним пакетом.

Частина з цих клієнтів були зареєстровані майже одночасно, 20 з них на дату держреєстрації мали незначний розмір статутного капіталу, частина мала спільних засновників.

Більшість готівки клієнти банку нібито платили фізичним особам, переважно з кримською реєстрацією, в тому числі деякі – фігуранти кримінальних процесах.

Ці фізособи нібито зібрали 612 000 тонн вторсировини, для перевезення якої потрібно 284 КамАЗи, проте будь-які дані про оплату таких перевезень відсутні.

Також регулятор повідомив, що банк надав недостовірну інформацію.

Як відзначили в НБУ, банк вносив інформацію про зазначені операції в реєстр за ознаками обов'язкового моніторингу і направляв у спеціально уповноважений орган, однак у банку були відсутні підозри щодо відмивання коштів, клієнтам встановили пільгові тарифи і банк не відмовляв у проведенні операцій.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк в березні оштрафував «Таскомбанк» на 6,08 млн грн за ризикову діяльність у сфері фінансового моніторингу, а також прийняв рішення про невідповідність відповідальної за фінмоніторинг особи вимогам законодавства.

«Таскомбанк» (раніше - банк «Бізнес Стандарт», м. Київ) працює на ринку України з 1989 року. Власник банку Сергій Тігіпко обіймав високі посади в період президентства Віктора Януковича, в тому числі посаду віце-прем'єр-міністра-міністра соціальної політики в уряді Миколи Азарова, а також голови Національного банку України у 2003-2004 роках.