Вісім українських банків потребують докапіталізації на 6,1 мільярда гривень / фото УНІАН

Національний банк України за результатами оцінки якості активів і стрес-тестування банків за базовим макроекономічним сценарієм на 2018 рік виявив потребу в докапіталізації для восьми банків на загальну суму 6,1 мільярда гривень.

Читайте такожНацбанк може змінити монетарну політику

"За базовим сценарієм за підсумками стрес-тесту в цьому році банкам буде потрібно лише 6 мільярдів гривень докапіталізації. Порівняно з 220 мільярдами в 2015 році це дуже невеликий показник і абсолютно підйомний", - заявила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова, представляючи результати оцінки стійкості банківської системи на брифінгу.

Відео дня

За інформацією регулятора, ці банки зобов'язані виконати програми капіталізації до кінця поточного року.

Разом з тим, в НБУ повідомили, що за несприятливим сценарієм ще п'ять банків вимагають капіталізації, і загальна потреба в капіталі для 13 банків за цим сценарієм становить 42,1 мільярда гривень.

Для покриття потреби в капіталі за несприятливим сценарієм банки повинні розробити і виконати плани реструктуризації до кінця 2019 року.

За інформацією регулятора, оцінка якості активів в 2018 році торкнулася 56 банків, при цьому 24 найбільших банка, на які сукупно припадає понад 90% активів всього банківського сектора, додатково проходили етап стрес-тестування.

Як повідомляв УНІАН, Національний банк у травні поточного року оголосив старт стрес-тестування найбільших банків, включаючи "ПриватБанк", "Ощадбанк", "Укрексімбанк", "Райффайзен Банк Аваль", "Альфа-Банк", "Укргазбанк", ПУМБ, "УкрСиббанк", "Ощадбанк Росії", "Укрсоцбанк", "ОТП банк", банк "Південний", "Креді Агріколь Банк", "Промінвестбанк", "Таскомбанк", "Прокредит Банк", "Кредобанк", "ВТБ банк", банк "Кредит Дніпро", "Мегабанк", банк "Схід", "А-Банк", "Ідея Банк", "Універсал Банк" і "Банк інвестицій та заощаджень".