Ілюстрація REUTERS

Санкції реально ускладнюють роботу росіян не лише із Заходом, але і на ринках, що традиційно вважаються вільними від цих ризиків, зокрема в Китаї.

Читайте такожСкандинавські банки відмовилися приймати платежі російського олігарха, наближеного до Путіна (відео)

Про це повідомляє Комерсант.

Відео дня

"Наприкінці вересня Москва прямо поставила перед Пекіном питання про труднощі при обслуговуванні російських клієнтів в китайських банках. Учасники ринку і експерти підтверджують серйозність проблеми. Особливо гостро вона стоїть перед особами з SDN-списку США, однак є обмеження і в тих, кого формально санкції поки не торкнулися", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що китайська сторона не поспішає вживати заходів, ставлячи під питання ефективність горезвісного "повороту на Схід" та перспективи цього ринку як альтернативного при посиленні санкцій.

Московський представник одного з найбільших китайських держбанків вважає, що посилення складнощів відбулося у зв'язку з накопиченням інформації про санкції". За його словами, щокварталу російські дочірні структури найбільших китайських банків (ICBC, Bank of China, China Construction Bank і т. п.) відправляють до головного офісу в Пекіні доповідь про оновлення в області санкційного режиму. Документ вивчається і розсилається по іншим дочірнім відділенням як керівництво до дії.

"З американськими і європейськими контрагентами китайські банки з першої четвірки здійснюють до 90% своїх зарубіжних операцій, тоді як на РФ припадає лише кілька відсотків", - підкреслює видання.

В таких умовах, говорить співробітник китайського банку, що працює в Москві, для багатьох невеликих регіональних банків КНР, з якими часто ведуть справи російські контрагенти, легше відмовитися від роботи.